Hummer od roku 1970 až po současnost

Legendární vozidlo Hummer zná asi každý. Obří off-road vytvořený pro nejobtížnější trasy. Kdy vzniknul, jak se mu daří a co má v plánu do budoucna?

Vydáno 26.01.2020

AM General (1971)

Značka Hummer má kořeny už v roce 1970, kdy společnost AMC koupila Jeep od společnosti Kaiser. Následující rok se přejmenovala na Jeep’s General Products Division AM General Corporation. Vyráběli hlavně auta se zadním pohonem.

High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (1979)

V roce 1979 hledala americká armáda vozidla, která by nahradila jejich starou flotilu. Poptávka byla po nečem, čemu armáda říkala „víceúčelové vozidlo na kolech s vysokou mobilitou.“ (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWV) Auto mělo být schopné přepravovat jednotky a náklad po jakékoli trase. Návrhy předložil Chrysler, Teledyne a Právě AM General. Ta vyhrála a získala smlouvu s americkou armádou v roce 1982.

Později americké úřady donutily AMC zbavit se své AM General divize. Bylo to kvůli zahájení slučování s Renaultem. Bílý dům zakázal uzavírat smlouvy na obraná vozidla s jinými státy. Francouzská vláda tehdy vlastnila v Renaultu většinový podíl.

Humvee

Během války v zálivu v letech 1990-1991 si Humvee vydobyl své postavení a stal se symbolem americké vojenské síly.

Humvee díky přenosům z války získal obrovskou popularitu. Spoustu lidí prosilo AM General aby jim prodalo civilní verzi Humvee, ale AM odmítalo. Dokud nepřišel symbol mužnosti a testosteronu jménem Arnold Schwarzenegger. AM General z počátku odmítla i jeho, ale herec měl díky roli terminátora v druhém pokračování tohoto filmu obrovské jmění a AM General Arniemu Humveeho nakonec prodalo s tím, že se zbavují veškeré odpovědnosti za toto vozidlo.

Terminátor, tedy spíše jeho představitel, nakonec přesvědčil AM General aby Humveeho prodávali i civilistům, a tak v roce 1992 vznikla civilní verze Humveeho konečně již s názvem Hummer.

 Hummer si i kvůli jeho vysoké ceně, které byla 50 000 dolarů, což je dnes a v přepočtu asi dva miliony korun kupovaly hlavně celebrity. 

Hummer H1 GE

V roce 1999 koupilo práva na Hummera General Motors a označili ho H1. Už v roce 2000 GM představilo Hummer H2.

H2 byl designem přední části velice podobný designu Jeepu. Do roku 2000 to nějak nikomu nevadilo, ale v roce 2001 se GM (za Hummer) a DaimlerChrysler (Za Jeep) navzájem žalovaly. Sedmý odvolací soud nakonec rozhodl ve prospěch Hummeru.

Hummer H2 měl šestilitrový osmiválec s 312 koňmi, pohon 4x4 a automatickou převodovku.V roce 2002 si jej koupilo 19 000 lidí a v roce 2003 dalších 35 000 lidí. Cenou byl stále na 50 000 dolarech, ale díky invalci to znamená, že byl levnější než kdysi. (Na dnešní asi 1,6 milionu).  

Hummer H3

Nicméně ne každý byl z Hummeru nadšený. Ekologicky smýšlejícím Americkým občanům se nelíbil tento stroj dle jejich tvrzení „příliž těžký, velký, stroj připravený na válku, s příliš vysokou spotřebu.“ H1 i H2 byly kvůli své váze vyňaty z testování EPA (Agentura pro ochranu životního prostředí). Hummer se stal častým terčem vandalů. Ničily karoserie, sekali pneumatiky, rozbíjeli okna atd.

GE reagovali snížením výkonu na 177 koní. V Hummeru každopádně věděli, že potřebují změnu a tak model H3 byl už o něco menší, pětimáístný 3,5 L motorem o výkonu 217 koní a manuální 5-ti stupňovou převodovkou. Vydaný v roce 2005-2006. Na okamžik to vypadalo, že Hummer bude mít opět světlé zítřky.

Prodejnost Hummeru ale začala opět klesat. V roce 2009 bylo GE na okraji bankrotu. H2 byl v důchodě a projekt H4 se odpískal. Společnost Raser vyvinula hybridní verzi H3 a nabídli, že značku odkoupí a udělá z ní eko-friendly off-road, ale vedení odmítlo. Údajně mělo v hledáčku lepšího kupce.

Hummera nakonec měla zachránit čínská společnost Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery. Měli Hummer koupit za 150 milionů dolarů (3,4 miliardy korun). Číňané se nakonec rozhodli, že tento krok neudělají a to kvůli špatnému ovzduší. Chtěli se raději zaměřit na ekologičtější auta. 

Hybrid

Hummer ukončil svou činnost k roku 2010 s tím, že bude dále poskytovat náhradní díly a záruku již koupeným vozům.

Hummer tu už sice 10 není, ale Humvee se stále vyrábí, pro vojenské účely. V poslední době se stále objevují zvěsti o tom, že se Hummer vrátí. Jak jinak než jako elektromobil. První reklama se má objevit 2. února během Super Bowlu.

Vrátí se legendární Hummer nebo jsou to jen fámy?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku.

Zdroj: autocar

Související články

Ford vydal nového Mustanga a jezdí na elektřinu
Přesto, že nejprodávanějšími modely jsou benzínová SUV, automobilky se stále častěji zaměřují i na vývoj elektromobilů. Nikdo nechce zůstat pozadu....
Vydáno 19.01.2020
Sony představilo elektromobil Vision-S
Technologický gigant ze země vycházejícího slunce představil své první vozidlo. Vision-S od japonské společnosti Sony se na silnici pravděpodobně...
Vydáno 15.01.2020
Létající taxi? Uber je chce uvést už za pár let
Létající osobní automobil už není jen záležitostí sci-fi filmů nebo pohádek. Automobilka Hyundai ve spolupráci s Uber Elevate vyvíjí Air Taxi S-A1,...
Vydáno 14.01.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem