Zajímavosti ze světa ojetin: jak vypadal trh v roce 2021

Ani v minulém roce se trh s ojetými automobily nevyhýbal některým nekalým praktikám podvodných prodejců. Jak takovým podvodníkům nenaletět už několik let radí společnost carVertical, která buduje globální registr historie automobilů. Ve své výroční zprávě odhaluje statistiky, které můžou zajímat komunitu automobilových nadšenců i zájemce o koupi nového ojetého vozu.

Vydáno 16.02.2022

Společnost získává a shromažďuje informace o vozidlech tak, že využívá VIN kódy a následně generuje zprávy o historii automobilů. Veškerá následující fakta jsou založena na datech a údajích získaných díky carVertical.

1. Změna stavu tachometru

Úprava stavu najetých kilometrů byla dříve určitě běžnější, ale i dnes se s tachometrem tajně manipuluje. Podle statistik carVertical mělo celkem 18,5 % kontrolovaných aut pozměněný stav tachometru. V čistých hodnotách to bylo celkem najetých 7 112 444 874 km, které byly uměle vráceny zpět u všech kontrolovaných vozidel. A podle všeho patří právě stáčení najetých kilometrů mezi nejčastější způsoby, jak se snaží podvodníci ošálit zájemce o vůz.

2. Nejčastěji kradené auto?

Ani v roce 2021 neměli zloději aut dovolenou, a tak se kradená auta i nadále objevovala v nabídce pochybných prodejců. Jen za uplynulý rok carVertical vygeneroval 672 zpráv pro auta, která byla díky provedné kontrole historie vozu označena za ukradená.

Ze získané statistiky vyplynulo, že nejčastěji kradeným modelem byla Škoda Octavia (s počtem 38 vozů). Z čehož plyne, že pravděpodobnost krádeže Octavie je 3,75x vyšší než například BMW řady 3.

3. O které vozy byl největší zájem?

Ze statistik carVertical je patrné, že top 3 nejoblíbenější automobilové značky jsou BMW, Volkswagen a Audi. Například BMW řady 3 představovalo přibližně 5 % ze všech vygenerovaných zpráv o historii vozu. Modely VW Passat a Audi A4 zůstaly v těsném závěsu. Další oblíbené modely aut na tomto seznamu jsou BMW řady 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz třídy E, Opel Astra, Mercedes-Benz třídy C, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb a BMW řady 1.

4. Nejstarší ojetiny, o které je zájem, jsou z řad BMW

Dle získaných údajů lze řici, že na trhu s ojetinami existuje více starých BMW, než je tomu u vozů jiné značky. Až 40,38 % bavoráků, které carVertical kontroloval v minulém roce, bylo vyrobeno mezi lety 1990 - 2010. V případě značky Audi to bylo 19,97 % a u Volkswagenu 14,56 %. U francouzského výrobce Citroën šlo pouze o 10,92 %.

Zdroj:CarVertical ReDrive 2021

>

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem