Výroba nákladních vozů Tesla začne 1. prosince

Z důvodu omezených dodávek baterií měla Tesla problémy s pokrokem se svými tahači. Nyní ale Elon Musk potvrdil prostřednictvím příspěvku na sociálních sítích, že výroba byla zahájena. PepsiCo byla jednou z prvních velkých společností, které zadaly objednávky na plně elektrické nákladní vozidlo a podle Muska převezme dodávku 1. prosince.

Vydáno 11.10.2022
1
/
3

S modelem Semi, vylepšeným elektrickým vozidlem pro nákladní dopravu s nulovými emisemi, se Tesla snaží otřást trhem s užitkovými vozidly. K zahlédnutí už byly první testovací kousky a jeden černý prototyp, který svižně projížděl kolem skladiště UPS v USA. Tesla tvrdí, že její plně elektrické HGV utáhne tolik jako konvenční nákladní automobil s dieselovým pohonem, ale nabídne výrazně lepší výkon.

Specifikace a výkon

V listopadu 2017 Musk řekl, že nákladní automobil Tesla bude mít zrychlení 0-100 km/h za pět sekund, a to i s připojeným přívěsem. Při tažení o celkové hmotnosti 36 000 kg (36 tun) se toto číslo zvýší na 20 sekund. Tesla Semi při jízdě do pětiprocentního stoupání (kde naftové nákladní vozidlo zvládne pouze 72 km/h) tvrdí, že je schopna dosáhnout rychlosti 105 km/h.

Tesla Semi se může pochlubit maximálním dojezdem 800 kilometrů s maximální připojenou tažnou hmotností a konstantní rychlostí 96 km/h. Z hlediska bezpečnosti je vůz vybaven automatickým nouzovým brzděním, varováním před kolizí a asistentem pro jízdu v jízdním pruhu. Díky bateriovým sadám namontovaným na podvozku a centrální poloze řidiče má nákladní automobil také nízké těžiště, o kterém Tesla tvrdí, že znemožní zvedání zvedáku. Musk tvrdí, že hnací ústrojí má životnost jeden milion mil, a pokud selžou dva ze čtyř motorů, může HGV fungovat na zbývajících dvou a stále překonávat konvenční dieselové nákladní vozy. Okna jsou také vyrobena ze silnějšího skla než většina nákladních aut a údajně mohou přežít "jaderné výbuchy". S definitivním zahájením výroby se pozornost přirozeně obrátí na menší pick-up verzi Tesla Semi, která již byla odhalena. Musk tvrdí, že zákazníci by měli mít možnost řídit pick-up s běžným řidičským průkazem, čímž se otevírá širší trh.

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem