Tesla zastavuje výrobu v berlínské továrně po útoku aktivistů

Továrna byla evakuována a celá událost se naštěstí obešla bez zranění. Elon Musk označil útok za „extrémně hloupý“.

Vydáno 06.03.2024

V úterý 5. března se přerušila výroba v továrně nedaleko Berlína, kde americká automobilka od roku 2022 vyrábí crossover Model Y a bateriové články pro své ostatní modely. Všech 12 500 zaměstnanců bylo evakuováno a budova byla uzavřena. Důvodem je útok skupiny, která si říká Vulkangruppe.

Skupina aktivistů se ve svém dopise přiznala k útoku na elektrickou síť v okolí továrny. Požár se naštěstí na továrnu samotnou nerozšířil, avšak v celém širším okolí zůstali lidé bez proudu kvůli poškození vedení vysokého napětí. K útoku došlo poté, co Tesla oznámila své plány na rozšíření výrobního závodu o nákladní depo, sklady a mateřskou školku pro děti dělníků.

Útočníci zveřejnili dopis, ve kterém se k útoku přihlásili. V dopise mimo jiné označují generálního ředitele Elona Muska za „technofašistu" a obviňují automobilku z „vykořisťování Země, zdrojů i lidí a výroby 6000 SUV - zabijáckých aut a monster trucků týdně".

Generální ředitel automobilky, Elon Musk, o útoku informoval na platformě X. „Jde buď o nejhloupější ekoteroristy na Zemi, nebo jsou to loutky těch, kteří nemají dobré ekologické cíle. Zastavení výroby elektrických vozidel, spíše než těch na fosilní paliva je extrémně hloupé."

 

 

Zdroj: twitter.com, Tesla, Autocar.co.uk

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem