Škoda Auto se po třech letech vrací do Kazachstánu

Mladoboleslavská automobilka měla své zastoupení na kazašském trhu mezi lety 2005 a 2021. Za tu dobu zde prodala více než 23 000 svých vozů.

Vydáno 11.10.2023

Proč Kazachstán?

V zemi, která se svojí rozlohou vyrovná zhruba třetině celé Evropy, avšak hustotu zalidnění má téměř nejnižší na světě, vidí Škoda Auto velký potenciál. Dle statistik v současné době připadá na 1000 obyvatel pouze 186 motorových vozidel, přičemž se očekává, že během následujícíh pěti let celkový objem trhu s novými automobily dosáhne více než 200 000 vozů. V tom vedení Škody spatřuje příležitost a plánuje během čtyř let (2024-2028) dosáhnout 5% podíl na tamním trhu.

Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti, k tomu uvedl: „Kazachstán je pro nás atraktivní příležitostí pro další urychlení internacionalizace. Zároveň se jedná o návart na trh se slibným poteciálem, protože automobil zde v současné době vlastní méně než pětina obyvatel. Abychom tento potenciál využili, našli jsme silného partnera v Allur Company, která nám poskytne podporu při výrobě a prodeji vozů."

Česká automobilka zahájila obchodní a výrobní partnerství s Allur Company

Aby mohla automobilka obnovit své aktivity v Kazachstánu uzavřela partnerství se společností Allur Company, která bude zajišťovat finální montáž automobilů a dodávat je do místních dealerství. Allur Company se soustředí na výrobu a prodej osobních automobilů a také provozuje servisní síť po celém zemi. Jde o klíčového hráče na kazašském trhu, protože jejich tržní podíl jako výrobce automobilů byl v minulém roce 44,4 %

Začne se v roce 2024

Už příští rok bude v Kazachstánu zahájena montáž čtyř modelů: SUV Kodiaq, Karoq, Kamiq a nebude chybět ani nejprodávanější model Octavia. V tomto roce bude také otevřeno 15 dealerství po celé zemi - včetně největších měst jako Astana, Almaty nebo Šymkent.

 

Zdroj: skoda-auto.cz/novinky

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem