Rolls-Royce představuje zcela novou Spirit of Ecstasy

Jde o jeden z nejznámějších symbolů v automobilovém světě a v letošním roce slaví už 111. výročí své existence. Spirit of Ecstasy, ikonická soška, která zdobí masku chladiče každého modelu značky Rolls-Royce, letos vůbec poprvé ve své historii změní svůj vzhled.

Vydáno 07.02.2022

Nová podoba sošky se má nejprve objevit na prvním elektromobilu automobilky - modelu Spectre. Ten bude nejaerodynamičtějším vozem, který společnost dosud vyrobila. Koeficient odporu vzduchu 0,26 byl zaznamenán u prvních prototypů, ale očekává se, že se před výrobou ještě o něco zlepší. Právě u elektromobilů se kvůli snaze o maximalizaci dojezdu dbá na optimální aerodynamiku, což vedlo k myšlence přemodelovat Spirit od Ecstasy.

Nová soška má nižší a dynamičtější postoj. Je asi o 17 mm kratší než stávající design, je vysoká 82,7 mm a maskotův hábit, často mylně považovaný za křídla, byl přepracován tak, aby byl aerodynamickejší a realističtější. I nadále ovšem platí, že žádná soška na voze Rolls-Royce nebude úplně stejná, protože jsou dokončovány ručně.

Šéf automobilky, Torsten Müller-Ötvös, řekl: „Spirit of Ecstasy je nejslavnější a nejžádanější automobilový maskot na světě. Je více než jen symbolem, je také ztělesněním značky a neustálým zdrojem inspirace a hrdosti. A to jak pro značku, tak její klienty. Stejně, jako šla naše značka vždy s dobou, je soška ve své nové podobě efektivnější a elegantnější než dříve. Je dokonalým znakem pro nejaerodynamičtější Rolls-Royce, jaký kdy byl vytvořen. A je také ozdobou naší elektrické budoucnosti.“

soska rolls-royce

Nový design se objeví na všech nových modelech Rolls-Royce, které dorazí po Spectre, ale stávající modely Phantom, Ghost, Wraith, Dawn a Cullinan budou i dále používat současný design.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem