Red Bull Racing porušil rozpočtový strop

Red Bull Racing dostal pokutu ve výši sedmi milionů dolarů za porušení rozpočtového stropu Formule 1 v roce 2021. Tento rok byl zároveň první sezónou, kdy Max Verstappen získal titul mistra světa. Red Bull také dostal 10% snížení povoleného aerodynamického testování během příštích 12 měsíců a musí zaplatit náklady na vyšetřování.

Vydáno 31.10.2022
1
/
3

Dokumenty, které jsou součástí akceptované dohody o porušení (ABA), do které obě strany vstoupily, také odhalily, že Red Bull nesprávně uvedl, že utratil 3 265 065 442 Kč – přibližně 114 milionů Kč pod limitem. Bylo zjištěno, že tým „nepřesně vyloučil nebo upravil náklady v celkové výši 160 177 980 Kč“.

Před vynesením verdiktu byla pro Red Bull možná řada trestů: napomenutí, odečtení bodů jezdců nebo konstruktérů v šampionátu, vyloučení ze soutěže, zvýšená omezení aerodynamických testů a snížení budoucího nákladového stropu týmu. Ale protože tým souhlasil s ABA, byla udělena pouze pokuta a nebudou implementovány žádné mistrovské body jezdců ani individuální budoucí snížení stropu nákladů. Když to bylo před několika týdny oznámeno, tým řekl: „S překvapením a zklamáním bereme na vědomí zjištění FIA o menším porušení finančních předpisů při nadměrném utrácení. Naše podání pro rok 2021 bylo pod limitem nákladového stropu, takže musíme pečlivě přezkoumat zjištění FIA, protože jsme přesvědčeni, že příslušné náklady jsou pod limitem pro rok 2021“.

Plné prohlášení FIA „Po předložení všech požadovaných dokumentů všemi 10 týmy Formule 1 provedla Správa nákladových stropů vůbec první proces kontroly podle finančních předpisů FIA mistrovství světa Formule 1. Tato nová finanční nařízení jsou velmi složitým souborem pravidel, kterým se konkurenti museli poprvé přizpůsobit."

Autor článku: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem