Průměrné stáří osobních automobilů v ČR se zvyšuje

Věděli jste, že v Evropské unii patříme mezi státy s nejstarším vozovým parkem?

Vydáno 10.02.2023

V roce 2022 byl průměrný věk osobního automobilu v České republice 15,93 roku. V rámci EU patříme v tomhle ohledu k těm, kteří průměr výrazně převyšují, jelikož v EU má osobní automobil v průměru 11,8 let. Sousední Něměcko má průměr 9,8 roku a Slovensko s Polskem 14,3 roku. Třeba taková Francie pak 10,3 roku a Itálie drží přesný evropský průměr - 11,8 roku.

Nejstarší vozový park mají státy jako Řecko, Rumunsko, Litva a Estonsko, kde je průměrný věk osobních automobilů vyšší než 16 let.

Následující mapa znázorňuje státy EU a průměrné stáří registrovaných osobních automobilů v dané zemi (zdroj: acea.com)

mapa stari automobilu

 

V registru vozidel jsme na konci loňského roku měli registrováno 6 425 417 osobních automobilů, přičemž roční přírůstky během posledních let stagnují a mírně klesají. Počet vyřazených automobilů je každoročně srovnatelný.

Příčinou je ekonomická situace a vysoká cena nových automobilů i ojetin, ale také nedostatek nových vozů, který jde ruku v ruce se zvýšeným dovozem ojetých automobilů ze zahraničí, přičemž až pětina z nich je starších 15 let. Vysoký věk našeho vozového parku pak může mít negativní vliv na počet zraněných a mrtvých při dopravních nehodách, ale také na životní prostředí, respektive znečišťování ovzduší.

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem