Mercedes a Rivian oznamují partnerství při výrobě elektrických dodávek

Německý automobilový gigant Mercedes-Benz oznámil spolupráci s americkým výrobcem elektrických vozidel Rivian. Obě společnosti se dohodly na společné výrobě velkých, čistě elektrických dodávek. Tato strategie si klade za cíl snížit náklady na vývoj a výrobu pro obě firmy pomocí prvních modelů vytvořených na základě partnerství zahájeného v roce 2025. Není to poprvé, co se německý výrobce spojil s americkou společností na koprodukci elektrických užitkových vozidel, přičemž Ford a Volkswagen jsou partnery od roku 2018.

Vydáno 12.09.2022

Mercedes říká, že výsledkem tohoto nového partnerství budou nejméně dvě velké dodávky, jedna založená na Mercedes's VAN.EA (Vans Electric Architecture) a druhá na platformě Rivian Light Van (RLV) druhé generace.

RJ Scaringe, generální ředitel společnosti Rivian, k oznámení řekl: „Jsme potěšeni, že můžeme na tomto projektu spolupracovat s Mercedes-Benz. Mercedes-Benz je jednou z nejznámějších a nejuznávanějších automobilových společností na světě a věříme, že společně vyrobíme skutečně pozoruhodné elektrické dodávky, které budou přínosem nejen pro naše zákazníky, ale i pro celou planetu."

elektricke dodavky Mercedes

V současné době tvoří plně elektrickou stáj Mercedesu dodávky eVito, eSprinter, eVito Tourer a EQV. Brzy budou přidány nové přírůstky v podobě  eCitan, EQT a druhé generace eSprinter – které budou uvedeny na trh v roce 2023. Život tohoto eSprinteru by však mohl být zkrácen, vzhledem k nadcházející architektuře VAN.EA, kdy má v roce 2025 debutovat dodávka podobné velikosti. Mercedes říká, že výrobní závod pro nové dodávky bude pouze na elektrický pohon a bude vycházet ze stávajícího závodu Mercedes-Benz v Evropě.

Autor článku: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem