Jak bezpečně cestovat se psem v autě?

Hezké počasí vybízí k výletům a majitelé domácích mazlíčků nám určitě dají za pravdu, že nechat doma svoje psí kámoše je prostě škoda. Každý výlet s vaším čtyřnohým parťákem je jednoduše o chlup lepší. Jak ale cestovat, aby byl pes za jízdy bezpečně zajištěn a neohrožoval sebe ani vaši jízdu? Pár užitečných rad a tipů jsme pro vás sepsali.

Vydáno 04.05.2023

Nejprve je dobré zmínit, že o přepravě zvířat hovoří i zákon, při jehož porušení hrozí pokuta (policie může řidiči na místě udělit pokutu až 2000 Kč). Konkrétně zákon č. 361/2000 Sb. o transportu zvířat zní následovně:

  1. - Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 (Povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích) dále povinen zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu.
  2. - Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Z toho plyne, že zvíře by se za jízdy nemělo v kabině volně pohybovat a mělo by být zajištěno tak, aby se minimalizovalo riziko zranění jeho i ostatních cestujících při dopravní nehodě.

Transportní klec

Skvělou volbou pro přepravu zvířat je transportní klec, kterou můžete mít zajištěnou na zadním sedadle nebo v kufru. Při výběru je klíčové zvolit vhodné rozměry klece s ohledem na velikost psa, který by tam měl mít dostatek prostoru, aby se mohl postavit a taky si pohodlně lehnout, ale také je důležité, aby vybraný model umožňoval dostatečnou cirkulaci vzduchu.

Aby klec byla opravdu bezpečná, je dobré zvolit přepravku s bezpečnostním certifikátem, která prošla crash testy.

psi klec

Bezpečnostní pás

Nechat psa volně na sedadle a věřit v jeho poslušné chování opravdu nestačí. Další možnou variantou je tedy využití bezpečnostního autopásu pro psa, který uchytíte k psímu postroji s dostatečnou hrudní oporou. Pozor ale dejte na to, aby postroj nebyl psovi příliš volný, při nárazu by se z něj mohl snadno vyvléknout. A taky dbejte na to, že není vhodné uchytit pás pouze za obojek, protože v případě nárazu nebo náhlého zabrzdění auta se pes může ošklivě zranit.

Někteří výrobci nabízí přímo bezpečnostní postroje do auta, které už jsou vybaveny autopásem. Ten pak stačí pouze uchytit na zadním sedadle vašeho vozu.

pes na zadnim sedadle

Látková přepravka

I látková přepravka je bezpečnou možností přepravy psa. Opět je důležité vybírat podle velikosti vašeho mazlíčka. Před jízdou se nezapomeňte ujistit, že je přepravka dostatečně zajištěna proti pohybu.

Na trhu je jich velké množství, přičemž levnější verze sežente snad v každém zverimexu, ale existují i dražší varianty s crash testy.

pes

A jedna rada na závěr...

Pokud to není nezbytné, nenechávejte zvíře bez dozoru samotné v autě. Obzvlášť v letních měsících se teplota ve vozidle vyšplhá nesnesitelně vysoko a zvířatům hrozí už během krátké chvilky přehřátí organismu, které může skončit jejich smrtí. Bohužel ani pootevřené okénko v tomto případě není řešení. 

Znáte další tipy pro bezpečnou jízdu vašich domácích mazlíčků? Podělte se s námi v komentářích!

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem