Výroba elektromobilů produkuje víc emisí než fosilní paliva. Pravda nebo mýtus?

Stop dohadům o produkci CO2. Univerzity provedli výzkum a zjistili, jestli jsou emise z výroby elektromobilů opravdu vyšší nebo nižší než ze spalování fosilních paliv.

Vydáno 25.03.2020

Na jedné straně jsou lidé, kteří chtějí snížit počet aut na silnicích, co díky spalování fosilních paliv produkují CO2 a nahradit je elektromobily. Na straně druhé jsou lidé, kteří tvrdí, že výroba baterií a celková produkce elektromobilů vytvoří více emisí, než auta se spalovacími motory. Kde je tedy pravda?

Nová studie anglické univerzity Cambridge a nizozemské univerzity v Nijmegenu ukazuje, že obavy z příliš vysokých emisí z výroby elektromobilů jsou opravdu jen mýtus. Výzkum těchto univerzit ukazuje, že elektromobily jako celek (přes výrobu, provoz až k dobíjení) jsou opravdu zelenější.

Vedoucí tohoto výzkumu je Florian Knobloch. Ten přímo říká, že: „Myšlenka, že by elektromobily mohly zvýšit emise, je naprostý mýtus.“

Neplatí to všude, ale asi „jen“ pro 95 % světa. Výjimku tvoří například takové Polsko, a to z toho důvodu, že v tomto státě se většina elektřiny vyrábí v uhelných elektrárnách. Naopak v zemích, kde většina elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů a jaderné energie, jako je Švédsko a Francie, jsou „celoživotní“ emise z elektromobilů až o 70 % nižší, než benzinová a dieselová auta.

Studie také předpokládá, že v roce 2050 by každé druhé auto na ulici mohlo jezdit na elektřinu. Celkově by tak mělo dojít ke snížení CO2 o jednu a půl gigatuny ročně. To je asi tolik co za rok udělá celé Rusko.

Emise

Elektromobily by měly už teď produkovat méně emisí než alternativní fosilní paliva (opět počítáme s celým procesem).

I kdyby na elektřinu jezdil celý svět, problém by stejně nebyl úplně vyřešený. Pro náš svět by prý bylo nejlepší, kdybychom dokázali snížit dopravu o 20 %. Znečišťovat ovzduší mohou u pneumatiky při jízdě a brždění. Velice těžké bude také převést veškerou výrobu na elektromobilovou.

Budoucnost v podobě elektromobilů je asi nevyhnutelná. Spoustu motoristů to naštve a ani umělý zvuk nám nikdy nenahradí pravý řev motoru, ale alespoň se toho dožijeme a můžeme se naši planetu pokusit zničit zase jiným způsobem.

Plánujete si někdy koupit elektromobil?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: bbc

Související články

Nejslavnější auta, která se objevila ve hrách
První závodní hrou bylo Gran Trak 10 od Atari z roku 1974. Od té doby se staly auta velmi důležitou součástí celé škály her od Gran Turismo, přes...
Vydáno 23.03.2020
Sedíte doma kvůli karanténě? Navštivte automobilová muzea online
Ať už pracujete z domu, zůstáváte doma kvůli omezenému vycházení anebo jste přímo v karanténě nic vám nebrání tomu abyste kulturně žili. Můžete...
Vydáno 19.03.2020
Automobilky pozor, místo aut se budou vyrábět zdravotní ventilátory
Se zvyšujícím se počtem nakažených lidí koronavirem se zvedají i opatření a doporučení vlád po celém světě. Vláda velké Británie teď vyzvala...
Vydáno 15.03.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem