Celoroční pneumatiky v zimě. Nebezpečný hazard nebo úspora peněz?

Mnoho vozidel je vybaveno celoročními pneumatikami, když opouštějí továrnu. Protože jsou konstruovány tak, aby poskytovaly relativně tichou jízdu, dobrou životnost a celoroční výkon. Není tedy divu, že jsou poměrně populární. Celoroční pneumatiky nabízejí všestranný výkon a jsou navrženy tak, aby fungovaly v různých podmínkách, včetně mokré vozovky a lehké zimní jízdy.

Vydáno 07.09.2022

Řešení otázky zimních pneumatik vs. celoročních pneumatik bude záviset na tom, v jakých podmínkách budou používány. Pokud každý rok vidíte jen pár přívalů sněhu a kluzké, zledovatělé silnice jsou spíše náhoda než každoroční utrpení, celoroční pneumatiky jsou pravděpodobně správnou cestou. Pokud ale víte, že nastává období, kdy jsou namrzlé silnice vždy problémem, montáž zimních pneumatik není přehnaným opatřením – je to základní bezpečnostní opatření, které vám může zachránit život.

Výhody celoročních pneumatik

Vzhledem k multifunkčnosti celoročních pneumatik mohou mít záporné hodnocení a můžou se okolo nich objevit jisté předsudky. Spousta lidí může tvrdit, že věc, která má obstát ve dvou naprosto rozdílných podmínkách (horko, mokro, led, sníh) nejde nahradit jednou univerzální. Ovšem do mírnějších podmínek nebo pro nenáročné řidiče, může být taková univerzální pneumatika přínosem. Pokud jde o brzdnou dráhu, celoroční pneumatiky jsou lepší při brzdění na mokru i na suchu než zimní pneumatiky, ačkoli, jak byste očekávali Replica Handbags , zimní pneumatiky nabízejí kratší brzdnou dráhu na sněhu. To by mělo být důležitým faktorem při výběru pneumatik, protože pokud žijete někde, kde je značné množství srážek a velmi málo sněhu, pak budou pravděpodobně lepší volbou celoroční pneumatiky. Celoroční pneumatiky jsou dobrou volbou pro řidiče, kteří nechtějí absolvovat zdlouhavou výměnu pneumatik dvakrát ročně a kteří žijí v mírnějších oblastech s malým množstvím sněhu.

Výhody zimních pneumatik

Zimní pneumatiky jsou určeny k tomu, aby zvládly chladnější podmínky, než jaké jsou schopny vydržet celoroční pneumatiky, a pokud pravděpodobně strávíte velkou část zimy hluboko pod bodem mrazu, pak jsou zimní pneumatiky lepší volbou.

Díky svému specifickému dezénu a měkčí směsi nabízejí zimní pneumatiky vynikající přilnavost na zledovatělých vozovkách a na sněhu, díky čemuž jsou v obzvláště chladném počasí bezpečnější než alternativy. V těchto podmínkách nabízejí zimní pneumatiky nejlepší brzdný výkon, i když, jak jsme již zmínili, celoroční pneumatiky lépe brzdí na mokré vozovce. Teplota je však možná tím nejdůležitějším faktorem při výběru pneumatik. V současnosti výzkum výrobců pneumatik naznačuje, že zimní pneumatiky Rosebags jsou účinnější než letní pneumatiky při teplotách pod 7 °C.

zimni pneumatiky

 

Jaké pneumatiky si tedy vybrat?

Celoroční i zimní pneumatiky mají řadu výhod a obě jsou dobrou volbou do chladnějších podmínek. Zda se rozhodnete pro celoroční pneumatiky nebo zimní pneumatiky, závisí na několika konkrétních faktorech. Jak již bylo zmíněno, zásadním faktorem jsou zimní měsíce a jejich průběh. Do nižších teplot a větším rizikem ledu a sněhu na vozovce jsou jasnou volbou pneumatiky zimní. Kdežto do deštivého počasí a v mírných zimách je pro řidiče usnadněním zmíněné celoroční obutí. Cena je samozřejmě také důležitým faktorem. Ideální je mít sadu konkrétních letních a zimních pneumatik, i když to může být drahé – zvláště když uvažujete o uskladnění a výměně pneumatik. Celoroční pneumatiky mohou být levnější variantou, i když stojí za to mít na paměti, že tyto pneumatiky se budou rychleji opotřebovávat, protože jsou používány celý rok.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem