Autonomní vozítko rozváží v Americe testy na COVID-19

Klinika Mayo na Floridě používá vozítko společnosti Navya, které se řídí samo. Vozítko rozváží testy na nemoc COVID-19.

Vydáno 07.04.2020

Společnost Navya postavila autonomní elektromobil. To je auto, které se dokáže řídit samo a nepotřebuje k tomu člověka, který by jej ovládal. Vozítko bylo původně postaveno k tomu, aby převáželo zdravotnický materiál. To se v dnešní době hodí, takže vozítko naplno využívá svůj potenciál, protože momentálně vozí testy na nemoc COVID-19, která teď děsí svět.

Dle Jany Hataové, ředitelky mikrobiologické laboratoře na Floridě, jde o absolutně geniální nápad. V době, kdy by se měl omezit společenský kontakt, vycházení z domu a cestování je tak toto vozítko ideálním způsobem přepravy zdravotnického materiálu. Jeho řidič tak neriskuje své zdraví, protože žádný není. To je na jednu stranu fajn, ale na druhou stranu my to mohla být pracovní pozice pro jednoho člověka.

Vozítko má lidar, radar a několik kamer. Může převážet osoby i materiál. Vozítko má naplánovanou trasu, ale dokáže i sledovat trasu jiných vozidel. Zastaví se ne vyhrazených místech a samy otevřou dveře. Zdravotníci pak naloží tesy na nemoc COVID-19 a vozítko samo zavře dveře. Potom odjede do laboratoře, kde se testy vyhodnotí.

Je tohle dobrá pomoc při pandemii?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: carndrv

Související články

Zajímavé projekty BMW
Designéři BMW nám dali spoustu honosných aut. Kreativní oddělení této automobilky ale pracuje nejen na vizáži nových vozů, ale i na projektech jako...
Vydáno 05.04.2020
10 nejdražších auta na světě
Síla, výkon, ale i luxus a elegance. Jaké je to nejdražší auto na světě?
Vydáno 03.04.2020
Jak koronavirus ovlivňuje svět motorismu?
Rychlé šíření koronaviru po celém světě. Fabriky se zavírají. Kvůli poklesu akciového trhu ztrácí na hodnotě každá firma. Co všechno se ve světě...
Vydáno 31.03.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem