Zajímavé projekty BMW

Designéři BMW nám dali spoustu honosných aut. Kreativní oddělení této automobilky ale pracuje nejen na vizáži nových vozů, ale i na projektech jako jsou drony, kabiny pro letadla nebo třeba kola pro paralympiádu. Jaké jsou zajímavé projekty BMW?

Vydáno 05.04.2020
1
/
6

V dnešní době pracují automobilky na spoustě projektech, jejichž cílem není vůz, ale nějaký jiný dopravní prostředek nebo technologie. Některé se dokonce chtějí zbavit názvu automobilky a prezentovat se označením mobility company. Tedy společnost, která se zabývá tím, jak dostat člověka z místa na místo nejen použitím automobilů. Značka BMW v roce 1995 koupila společnost Designworks. Ti ale polovinu svého času věnují i jiným společnostem a jejich projektům. Podíváme se na některé z nich.

Skai passenger drone

Dron

Dron s šesti vrtulemi, který má být schopný převést 5 cestujících. To je Skai passenger drone. Dron ale námá být na elektřinu, jako je tomu například u podobného projektu od Hyundai, ale má být poháněný vodíkem. Ve vzduchu by se měl udržet až 4 hodiny.

Podle ředitele Designworks, Holgera Hampfa, je nejtěžší vymyslet, jak udržet hmotnost dronu na minimum. „Baterie by nikdy nemohly fungovat, tekutý vodík je ale zajímavý,“ řekl Hampf.

 

USOC Paralympijský invalidní vozík

vozik

Testovaný v aerodynamickém tunelu protkaný uhlíkovými vlákny s perfektním rozložením hmotnosti. Původně začali jako paralympijský sponzor v roce 2010. Ale pak si v Designworks řekli, že by mohli jít dál. „Chtěli dokonalost, výsledek je velmi uspokojující,“ řekl Hamf k tomuto projektu.

 

Iontová nabíjecí stanice

Ionity

Ze spojení BMW, Daimleru, Fordu a Volkswagenu vedlo k vytvoření společnosti Ionity. Ta má za cíl zavádět dobíjecí stanice pro elektromobily. Stanice mají dotykové obrazovky a led světla. Do konce roku 2020 by jich do Evropy mělo přijít 400.

 

North Face Futurelight Camper

Camper

Futurelight je technologie, kterou používá značky North Face k výrobě oblečení. Umožňuje proudění vzduchu dovnitř a ven aniž by propustilo vlhkost. V Desingworks použili tuto technologii a natáhli materiál do tvaru kopule. Jednoduše řečenu postavili špičkový stan na vozík, který si sebou můžete vzít do jakéhokoli počasí a měli byste mít pohodlí, sucho a teplo.

 

Kabina první třídy pro Singapore Airlines

Kabina

Automobilová společnost, zvlášť ta, která vyrábí luxusní vozy, by určitě měla vědět, jak udělat pohodlnou, moderní a krásnou kabinu. To si asi řekli v Singapore Airlines a měli pravdu. V podstatě sedíte v obýváku, s postelí a to 10 km nad zemí.

 

Helma BMW Vision Ride

Helma

Při cestě autem je velice nebezpečné koukat do telefonu, číst zprávy atd. Kvůli bezpečí, ale i kvůli pohodlí začali výrobci aut nabízet technologie, které vám promítnou informace na čelní sklo. Ale co chudáci motorkáři? Ti mají alespoň helmu BMW Vision Ride, která jim to samé promítne do skla na helmě. Připomíná vám to Google Glasses? Nepletete se. Designworks použili tento koncept.

Znáte nějaké další neautomobilové projekty automobilek?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Kontakt: redakce@auta.cz

Zdroj: autocar

Související články

10 nejdražších auta na světě
Síla, výkon, ale i luxus a elegance. Jaké je to nejdražší auto na světě?
Vydáno 03.04.2020
Jak koronavirus ovlivňuje svět motorismu?
Rychlé šíření koronaviru po celém světě. Fabriky se zavírají. Kvůli poklesu akciového trhu ztrácí na hodnotě každá firma. Co všechno se ve světě...
Vydáno 31.03.2020
Nejdivnější dopravní zákony ve světě
V naší zemi i mimo ni existuje spoustu zákonů, které nám mohou přijít podivné. Jsou zastaralé nebo nechápeme, jak to vůbec mohlo někoho napadnout....
Vydáno 30.03.2020

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem