7 Nejnebezpečnějších silnic na světě

Každá silnice může být nebezpečná, když se po ní pohybuje nezodpovědný řidič. Jen za tento rok se v České republice stalo přes 96 tisíc nehod při kterých zemřelo na 500 obyvatel. Na světě jsou ale i silnice, které jsou nebezpečné samy o sobě, i když jste řidič slušný a opatrný. Ukážeme vám ty nejnebezpečnější z nich.

Vydáno 09.12.2019

Yungas Road

Bolívie

Yungas Road

Přezdívaná jednoduše „The Road of Death,“ tedy v překladu Cesta Smrti. Tato cesta vede z města La Paz do města Corioco. Cesta se drolí, má nebezpečné útesy a nemá vůbec žádná svodidla. Ročně tu zemře asi 200 lidí ať už se jedná o nákladní auta, osobní automobily nebo autobusy.

 

James Dalton Highway

Aljaška

Dalton Highway

Dálnici Jamese Daltona v Aljašce můžete znát z pořadu Trucky na ledě. Je to spoj mezi těžišti ropy a civilizací. Celá cesta je jedno velké kluziště. Po cestě, která měří 666 km se nacházejí tři menší vesnice, z nichž jedna nese název Deadhorse (mrtvý kůň). Takže na takovou trasu se jen tak vydat nechcete.

 

Atlantic Road

Norsko

Atlantic Road

Na pohled vypadá krásně, ale nenechte se zmást. Z krásné cesty podél vody se díky ostrým zatáčkám a zákrutům může stát velice nebezpečné místo. Vrchol ale přichází ve chvíli, kdy přijde špatné počasí, což je v této části Norska docela často. Během pár sekund přijdete o veškerou viditelnost a obrovské vodní vlny se na silnici dostanou i přes zátarasy. Je to jedno z nejnebezpečnějších míst v Norsku.

 

Guoliang Tunnel

Čína

Guoliang Tunnel

Tunel je sice dlouhý jen 1 200 metrů, ale za to je široký pouze 5 metrů a vysoký jen 4 metry, takže větší auta určitě nechte doma. V roce 1977 ho postavilo 13 místních a práce jim trvala 5 let. Pravděpodobně by to stihli i dříve, ale několik z nich při stavbě zemřelo. Tunel má celkem 30 oken, ale zastavovat kvůli výhledu byste tam určitě neměli. Do roku 1977 musely místní používat žebřík, aby se dostali z místa na místo, takže tato cesta, byť nebezpečná, je ve finále mnohem lepší alternativa.

Zojila Pass

Indie

Zojila Pass

Tato cesta připomíná Bolivijskou cestu smrti. Nemá svodidla, má prudké srázy a ostré zatáčky. V zimě se tak díky špatnému počasí, které dělá ze silnice kluziště, stává velice nebezpečným místem.

 

Karakoram Highway

Mezi Čínou a Pákistánem.

Karakoram

Je to nevýše položená zpevněná silnice na světě, a to konktrétně ve 4 700 m.n.m. Při její stavbě zemřelo 82 dělníků, a to především kvůli sesuvům půdy, ale některé zdroje hovoří až o tisíci zabitých dělníků. Sesuvy půdy spolu s lavinami a vysokým sněhem nebezpečím dodnes.

 

BR-116

Brazílie

BR-116

Pro Brazilce známá jako Rodovia de Morte, tedy opět „cesta smrti.“ Překvapivě to ale není kvůli prudkým srázům, špatnému stavu cesty nebo špatnému počasí. Je to kvůli gangům, takovým novodobým loupežníkům, kteří se schovávají na určitých místech silnice. Ročně tu zemře až tisícovka lidí.

Jeli jste někdy po tak nebezpečné cestě?

Zanechte nám komentář níže, nebo na našem Facebooku

Zdroj: irozhlas, busins, rd

Související články

Jak jezdit na sněhu a náledí
Zatímco na některých místech České republiky lze na teploměrech stále naměřit teploty přes 20 stupňů, tak v jiných částech napadl už první sníh. Ať...
Vydáno 17.11.2019
8 výkonných aut , s kterými vás zima nezastaví
a ještě to bude sranda, o tom žádná
Vydáno 16.11.2019
Kia Sportage
Stejně jako je Škodovka členem Volkswagen group, tak i Kia patří do větší skupiny sdružující více značek. Kia Motors spadá pod Hyundai-Kia...
Vydáno 18.10.2019

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem