Ženy vybraly Světové auto roku 2023. Známe vítěze

Asi každý už slyšel o každoroční světové anketě Auto roku (COTY), ale víte, že se uděluje také titul Ženské auto roku? V originálním znění jde o anketu Women’s World Car of the Year (WWCOTY) a pořádá se už od roku 2009.

Vydáno 11.04.2023

Jedná se o jediné automobilové ocenění na světě, které uděluje odborná porota složená výhradně z žen - motoristických novinářek. Anketa nehledá „ženské auto“. Kritéria hodnocení jsou zde založena na stejných principech, kterými se řídí každý řidič při výběru vozu. Při hlasování se berou v úvahu mimo jiné aspekty jako bezpečnost, kvalita, cena, design, ovladatelnost, benefity a ekologická stopa. Lze tedy říct, že výběr podléhá prakticky stejným kritériím jako anketa Světové auto roku, jen s tím rozdílem, že na vozy je pohlíženo ženskýma očima.

63 novinářek ze 43 zemí světa vybralo do finálového výběru modely v těchto kategoriích:

Audi RS 3 jako výkonné auto

Citroën C5X jako velké auto

Ford Ranger jako pick-up 4x4

Jeep Avenger jako rodinné SUV

Kia Niro jako městské auto

Nissan X-Trail jako velké SUV

WWCOTY 2023

Nakonec se ze všech 59 kandidátů vybíral ještě absolutní vítěz. Tím se stal jihokorejský crossover Kia Niro. Ta je v prodeji už od roku 2016. Na evropském trhu jde o oblíbený model, který v podstatě od začátku slaví úspěch. Jednu dobu šlo dokonce o nejprodávanější model Kia v Evropě. V roce 2022 byla uvedena druhá generace, která je k dispozici jako klasický hybrid, plug-in hybrid a elektromobil.

Kia Niro 2023

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem