Za jak dlouho odbourá tělo alkohol?

V některých evropských zemích desetinka promile při řízení vozidla nevadí, ale v České republice platí nulová tolerance alkoholu v krvi. Je tedy dobré vědět, po jak dlouhé době může řidič bezpečně usednout za volant.

Vydáno 16.04.2022

Jak vypočítat kolik mám promile?

Pro výpočet výše promile alkoholu v krvi existuje poměrně jednoduchý výpočet. Množství vypitého alkoholu v decilitrech vynásobíte procentem alkoholu, který je v něm obsažen. Výsledek vydělte svou hmotností vynásobenou konstantou (u žen je konstanta 0,49 a u mužů 0,58).

Příklad: Žena, která váží 55 kilogramů, vypila 2 decilitry 40% destilátu.

2x40:(55x0,49) = 2,97 promile

Za jak dlouho dokáže lidské tělo odbourat alkohol?

Bohužel na tuhle otázku nelze přesně odpovědět, protože každý člověk je jiný a nelze to zobecňovat. Důležité je počítat s tím, že zde hraje roli mnoho faktorů. Obecně má největší vliv následujících pět proměnných:

  1. 1. pohlaví
  2. 2. hmotnost
  3. 3. zvyk
  4. 4. kondice
  5. 5. jídlo

Asi nikoho nepřekvapí, že muži odbourávají alkohol rychleji než ženy. Příkladem je půllitr 40% destilátu, u kterého by muž směl usednout za volant po 22 hodinách, zatímco žena po 37 hodinách. Bývá také udáváno, že mužské tělo odbourá stejné množství alkoholu o zhruba 20-40 % rychleji než ženské tělo o stejné váze. Je to způsobeno enzymem dehydrogenáza, kterého mají ženy v těle méně.

Hmotnost člověka se také důležitým faktorem. U muže, který váží 85 kg dojde k odbourání 10° pivo po cca 2 hodinách a 15 minutách. Žena s váhou 60 kg by po stejném pivu mohla usednout za volant po 3 hodinách a 45 minutách.

Jako třetí faktor je uváděn zvyk, tedy zkušenost s pitím alkoholu. Zde platí jednoduchá rovnice, čím víc je vaše tělo zvyklé pít alkohol, tím pomaleji se opíjíte.

To, v jaké jste kondici, má také důležitý vliv. Lepší fyzička vám zajistí snažší odbourávání alkoholu. Na druhou stranu, pokud berete pravidelně nějaké léky, ty mohou ovlivňovat funkci jater a mít tak dopad i na to, jak se vaše tělo s alkoholem vypořádá.

A posledním důležitým faktorem je jídlo. Pokud nebudete pít alkohol na prázdný žaludek, alkohol se bude vstřebávat pomaleji a případný stav opilosti bude menší. Je velmi dobře známé, že třeba uzeniny a mastné jídlo nástup hladiny alkoholu zpomalují. Dobré je také v průběhu prokládat pití alkoholu pitím čisté vody.

Příklad: muž s váhou 85 kg

odbourani alkoholu

Příklad: žena s váhou 60 kg

odbourani alkoholu

Jde nějak střízlivění urychlit?

Bohužel nejde. Babské rady jako běhání nebo pití kafe celý proces neurychlí. Naopak kofein odbourávání zpomaluje a navíc vaše tělo ještě dehydratuje.

 

Zdroj: portalridice.cz, alkoholmetr.cz

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem