VW Group končí prodej a zastavuje výrobu v Rusku

Koncern Volkswagen s okamžitou platností ukončil veškerou výrobu a prodej v Rusku s ohledem na pokračující invazi země na sousední Ukrajinu.

Vydáno 03.03.2022

Na Twitteru společnost uvedla, že až do odvolání zastavuje výrobu vozidel ve svých továrnách ve městech Kaluga a Nižnij Novgorod. Zastaven je také veškerý vývoz do země.

Továrna v Kaluze je místem, kde místní výrobce GAZ produkuje na základě licence vozy VW Polo, VW Tiguan a Škoda Rapid. Dále montuje Audi Q7 a Audi Q8 a vyrábí zážehové motory pro různé modely. Pracuje zde více než 4000 lidí. Závod v Nižním Novgorodu vyrábí modely VW Taos a tři modely značky Škoda: Kodiaq, Karoq a Octavia.

Společnost uvedla, že bere svou odpovědnost za zaměstnance v Rusku, kteří jsou postiženi touto situací, velmi vážně a bude jim vyplácet krátkodobé pracovní výhody. Zároveň dodává, že tomuto kompenzačnímu plánu prozatím nebyl stanoven žádný časový rámec.

Tímto krokem se VW Group připojuje k několika dalším globálním výrobcům, kteří v posledních dnech ukončili v Rusku svou činnost. Je tomu tak v souladu s přísnými obchodními sankcemi uvalenými na Rusko poté, co prezident Vladimir Putin nařídil vojenskou invazi na Ukrajině. Mezi ně patří například Aston Martin, BMW, Ford, General Motors, Honda a Jaguar Land Rover.

Společnost ve svém prohlášení uvedla: „Skupina Volkswagen vnímá ruský útok na Ukrajinu s velkým znepokojením a zděšením, a doufá v rychlé ukončení konfliktu. Jsme přesvědčeni, že udržitelné řešení lze uskutečnit pouze na základě mezinárodního práva. Naše myšlenky jsou se všemi tamními lidmi. Bezpečnost a integrita každého, včetně našich zaměstnanců, je nejvyšší prioritou.

Celá situace bude mít značný dopad zejména na Škodu, která v loňském roce v Rusku prodala 90 000 svých vozů. Rusko je pro českou automobilku druhým největším trhem na světě.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem