Volkswagen ID. Buzz 2022

Řadu elektromobilů s označením Volkswagen ID rozšířil nový model. Elektrický nástupce Volkswagenu Microbus přichází v retro stylu a začne se prodávat na podzim letošního roku.

Vydáno 10.03.2022

Dlouho očekávaná sériová verze modelu Volkswagen ID. Buzz dorazila pět let poté, co byl v roce 2017 na autosalonu v Detroitu představen jeho koncept. Jde tedy o nejnovější přírůstek do plně elektrické řady Volkswagen ID, vyráběný ve stejné továrně na užitková vozidla v Hannoveru jako současný Volkswagen Multivan.

Na první pohled působí vůz docela retro, možná až trošku ve stylu hippies. Vpředu jsou umístěny úzké LED světlomety se světelnou lištou, která se propojuje s velkým znakem VW uprostřed vozu. Na boční straně se vyjímají posuvné dveře a na zadních sloupcích zaujme třípruhový designový motiv. Vzadu jsou v plné výšce umístěny zadní výklopné dveře s úzkými světly přes celou šířku zádi.

Dvoubarevná karoserie uvedená na prvních oficiálních snímcích bude nabízena v rámci volitelné výbavy. Vybírat můžete mezi žlutou, oranžovou, modrou nebo zelenou v kombinaci s bílou barvou v horní části vozu.V případě dvoubarevného exteriéru bude mít i kabina stejný barevný motiv.

Celkově je ID. Buzz poměrně kompaktní vůz. S délkou 4 712 mm je o 192 mm kratší než T6 Caravelle, ale má rozvor 2 988 mm, což je téměř identické. To pomáhá maximalizovat prostor pro cestující, ale zatímco koncepty obsahovaly chytrá posuvná a otočná sedadla, ID. Buzz má konvenční uspořádání pěti sedadel v konfiguraci 2-3. Zadní lavice je posuvná, aby se maximalizoval prostor pro nohy nebo pro zavazadla. V pětimístném režimu je k dispozici zavazadlový prostor o objemu 1 121 litrů, ale po sklopení zadní lavice získáte až 2 205 litrů.

ID Buzz

Na palubě ID. Buzz je spousta technologií a většina z nich je přenesena z modelů ID.3 a ID.4. K dispozici je 5,4palcový displej Virtual Cockpit a na palubní desce jsou centrálně umístěny 10 nebo 12palcové dotykové informační systémy. Stejně jako u ostatních modelů řady ID je i tady k dispozici dotykové ovládání klimatizace, bezdrátové Apple CarPlay a Android Auto, online připojení a hlasové ovládání.

Další praktické prvky zahrnují až osm nabíjecích zásuvek USB-C v celé kabině a novou inovací je tzv. „Buzz Box“. Jedná se o odkládací přihrádku, která je umístěna mezi předními sedadly a obsahuje horní přihrádku se škrabkou na led, otvírákem na láhve a úložným prostorem na láhve, k tomu je zde i velká pětilitrová zásuvka pro uložení objemnějších předmětů.

Další novinkou kabiny je odstranění koženého čalounění. Volant je oblečen do syntetické alternativy, zatímco koberce a látky sedadel jsou opatřeny různou úrovní recyklovaného plastu. Jde o součást cíle automobilky VW, čímž je vytvořit ID. Buzz uhlíkově neutrální.

ID Buzz

ID Buzz

Plánovány jsou tři různé úrovně specifikace: Pure, Pro a Packs.

Vůz sdílí platformu s modelem ID.3, čemuž odpovídá i elektromotor o výkonu 201 koní s náhonem na zadní kola. ID. Buzz je vybaven baterií s využitelnou kapacitou 77 kWh. Automobilka zatím neuvedla maximální dojezd, ale lze očekávat dojezd na jendo nabití kolem 400 kilometrů. ID. Buzz bude standardně dodáván s obousměrným nabíjením, takže nejenže budete moci nabíjet auto doma, budete moci také dodávat energii z baterie zpět do sítě.

Výkonnější dvoumotorové modely s pohonem všech kol rozšíří nabídku v roce 2023, přičemž obytný vůz ID. Buzz California má dorazit až v roce 2024.

Cena za nový ID. Buzz ještě nebyla oficiálně oznámena.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem