Víte, jak připravit svoje auto na zimu?

Stejně jako řada ostatních věcí, tak i vaše auto je třeba na zimu řádně připravit. V tomto článku vám poradíme pět tipů, které pomohou k tomu, aby váš automobil zimu přežil v pořádku a bez jakýchkoliv starostí vás i v nepříznivém počasí dovezl z bodu A do bodu B.

Vydáno 13.11.2022

Zkontrolujte baterii a v případě potřeby ji nechte vyměnit

Autobaterie mají tendenci se vybíjet kvůli zvýšené zátěži, kterou má na svědomí chladné počasí. Důležité je se také ujistit, zda ve svorkách baterie není koroze, která by překážela obtížným startům po chladné noci. Na start motoru jsou totiž kladeny větší nároky v podobě zahuštěného motorového oleje.

Udržujte správný tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách může být v zimě problém kvůli nízkým teplotám. Pneumatiky totiž mají tendenci se vypouštět v chladných podmínkách. A protože nízký tlak v pneumatikách snižuje kontrolu nad vozem za všech podmínek, je správné nahuštění obzvlášť důležité v náročnějších zimních podmínkách.

zimni pneu

Nechte si zkontrolovat a opravit brzdy na začátku sezóny

Vaše brzdy jsou během zimy pod mnohem větší zátěží než v jiném ročním období. Se sněhem působí na brzdy spousta vlhkosti. Na rotorech se pak mohou vytvořit rezavé skvrny, což snižuje jejich funkčnost.

Pořiďte si nové lišty stěračů

Sadu slušných list stěračů jde dnes pořídit za pár korun. Určitě byste neměli přehlížet tyto dostupné doplňky, protože během zimy mají tendenci rychle degradovat. Jakmile začne padat sníh a na skle je led, čepele se rychle zničí.

stěrače zima

Otočte pneumatiky a vyměňte všechny, které jsou ve špatném stavu

Pokud jsou vaše pneumatiky opotřebované a nejste si jistí, zda zimu ještě zvládnou, neváhejte a radši pořiďte nové. Pokud vám peněženka nedovolí koupit rovnou celou sadu a na stávajících pneumatikách je ještě minimální povolený vzorek, jednoduše otočte pneumatiky s lepším vzorkem na hnanou nápravu. Tímto se vyhnete jakémukoli vyvrtnutí, zvláště v hlubokém sněhu.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem