Video: Světová premiéra Mercedes-Maybach EQS

Včera bylo možné v živém vysílání sledovat debut nového SUV Mercedes-Maybach EQS

Vydáno 18.04.2023
1
/
5

Je to pár měsíců zpátky, co spojení Mercedes-Maybach ukázalo světu sedan S580e, svůj první plug-in hybrid. Včera jsme byli svědky světové premiéry prvního elektromobilu Mercedes-Maybach EQS 680 SUV. Jde o první čistě elektrický model, který je výrazný svým vzhledem, je dynamický a nabízí nadstandardní komfort a luxus.

Pohonnou jednotku tvoří dva elektromotory, které dohromady poskytují maximální výkon 649 koní a točivý moment 950 Nm. Z 0 na 100 km/h vůz zrychlí za 4,1 sekundy a na jedno nabití ujede přes 600 kilometrů. V základu je pohon všech čtyř kol a průměrná spotřeba by se měla pohybovat okolo 23 kWh/100 km. Kapacita baterie nebyla specifikována, ale předpokládá se, že půjde o stejnou 107,8kWh baterii, kterou najdeme ve výchozím EQS modelu.

Zatímco koncept se ukázal s krásnými 24palcovými koly, sériový model dostane 21 nebo 22palcová kola. Standardem jsou vzduchové pružiny s adaptivními tlumiči.

Exteriér vozu se od běžného EQS liší výrazně. Změna je znát v nápadném dekoru uzavřené masky chladiče, zajímavý je decentní dvoubarevný lak karoserie, stylová litá kola nebo logo společnosti na C sloupku.

Interiér je jeden velký luxus a v kabině se nešetřilo drahými materiály. Každé SUV EQS je standardně dodáváno s bezdrátovým Apple CarPlay a Android Auto, audio systémem Burmester s 15 reproduktory a možností bezdrátového nabíjení vašich chytrých zařízení. Nechybí ani parfémovaný vzduch díky Air Balance, držák nápojů s funkcí ohřívače, speciální skleničky nebo unikátní lampičky s 253 samostatně ovládanými LEDkami. U sedadel je k dispozici masážní funkce nebo vyhřívání krku a ramen.

Na palubce je digitální přístrojová deska nové generace MBUX Hyperscreen, kterou tvoří tři velké obrazovky. Další displeje jsou umístěny na zadní straně předních sedadel.

Kromě běžné bezpečnostní výbavy, jako je adaptivní tempomat a automatická dálková světla, má SUV také funkci samoparkování. Mezi klíčové bezpečnostní prvky patří třeba varování před čelní srážkou a automatické nouzové brzdění nebo varování před opuštěním jízdního pruhu a asistent pro jízdu v jízdním pruhu.

Cenu a datum uvedení do prodeje zatím neznáme. Každopádně lze očekávat, že když cena vrcholné verze EQS začíná na 4,3 miliony Kč, tak cena Maybach EQS se může vyšplhat i na dvojnásobek.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem