V USA začnou platit přísnější normy na spotřebu paliva

Bidenova vláda představila plán pro optimalizaci spotřeby paliva a snížení znečišťování životního prostředí výfukovými plyny.

Vydáno 04.04.2022

Americký prezident Joe Biden zavede přísnější normy pro spotřebu paliv pro vozidla. Dojde tak ke zrušení volnějších předpisů, které zavedla vláda bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

NHTSA (Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu) informoval o tom, že se zvýší požadavky na účinnost paliva o 8 % pro modelové roky 2024 a 2025 a o 10 % pro rok 2026. Tento návrh je mnohem ambicioznější než ten, který byl představen v srpnu loňského roku. Očekává se od něj, že dojde k poklesu spotřebitelských nákladů na pohonné hmoty až o 192 miliard dolarů (v přepočtu 4,2 bilionu korun) u nových automobilů prodaných do roku 2030.

EPA (Agentura pro ochranu životního prostředí) na konci loškého roku dokončila plán pro přísnější požadavky na emise vozidel, které kopírují pravidla NHTSA. Agentura sdělila, že nová pravidla povedou ke snížení emisí CO² o 3,1 miliard tun do roku 2050.

Jde o snahu prosadit efektivnější výrobu automobilů a ušetřit peníze koncovým zákazníkům. Splnění nových norem ovšem bude mít dopad na automobilky, které budou nuceny pracovat na vývoji úspornějších vozů, což je bude stát miliardy dolarů.

Zdroj: elektrickevozy.cz

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem