Toyota představuje robota, který za vás vyvenčí psa. Dokonce po něm i uklidí

Pořízení psa s sebou přináší řadu povinností. Jednou z nich je i každodenní venčení, které může po čase omrzet. Když je pěkné počasí, může být procházka se psem příjemný relax, ale když venku prší nebo mrzne, na dlouhé procházky se nikomu nechce. Japonská automobilka přišla s řešením, které by prý mohlo usnadnit pejskařům život.

Vydáno 14.04.2022

Jde v podstatě o robotickou plošinu s nástavcem na vodítko k zajištění psa, přičemž automobilka uvádí různé provozní režimy robota. Jedním je, že majitel předem určí, kudy procházka povede a robot pak venčí psa na předem určené trase. Druhou teoretickou možností je, že majitel nechá svého psa elektrický vozík ovládat a ten si tak bude volit trasu sám.

Robot by měl zvládat rozpoznat chování psa před tím, než vykoná potřebu. V takovém případě se zařízení zastaví a nechá zvíře udělat svou práci. Následně stroj exkrementy sebere a dané místo ještě vyčistí vysokotlakým proudem vody. Jako bonus, celý tento proces zdokumentuje, aby měl majitel psa o celé situaci dokonalý přehled.

Další vychytávkou jsou senzory, které vyhodnotí situaci, kdy pes na vodítku příliš silně tahá nebo se chce třeba rozeběhnout za kočkou. V takovém případě se robot zastaví a nejede dál, dokud se pes opět neuklidní.

Důležitou myšlenkou je také využití plošiny majiteli, kteří trpí motorickým zdravotním postižením. Jde totiž o platformu, kterou vývojáři vybavili vším, co k plnohodnotné vycházce majitel potřebuje, a co mu výrazně usnadní život.

dog walker

Automobilka si dokonce nechala svůj nápad v USA patentovat, avšak to ještě neznamená, že se ho opravdu jednou dočkáme. Pro použití v reálném světě by určitě bylo potřeba vyladit ještě několik detailů. Někdy třeba musíte venčit psa na silnici, protože tam není žádný chodník. V tomhle případě by robot potřeboval senzory, které by detekovaly provoz, aby se nestalo, že zvíře vběhne pod auto.

Tak co na to říkáte, pejskaři?

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem