Studentský projekt Audi EP4

Je to už 150 let, co byla v německém městě Neckarsulm otevřena továrna automobilky Audi a v rámci oslav získala skupina stážistů možnost vytvořit elektrický restomod.

Vydáno 11.07.2023

12 stážistů si pro svůj projekt vybralo jako základní vůz malý dvoudveřový sedan NSU Prinz 4. Konkrétní model byl vyroben v roce 1971, poháněl ho vzduchem chlazený dvouválec, který byl uložený vzadu a zajišťoval výkon zhruba 30 koní.

Výsledný koncepční vůz získal název Audi EP4, neboli „Electric Prinz 4“ a prošel opravdu kompletní proměnou. Z veterána se spalovacím motorem se stal moderní elektromobil. Dvouválec byl nahrazen elektromotorem, který pochází z Audi e-tron modelový rok 2020. Ten poskytuje výkon 240 koní. Nádrž na palivo byla vyměněna za vysokonapěťovou baterii z plug-in hybridu Audi Q7 TFSIe.

Audi ep4

Všechna tato extra síla vyžadovala také určité konstrukční úpravy. Hranatý tvar karoserie zůstal zachován, avšak nová podlaha pochází z modelu Audi A1 a prošla potřebnou úpravou. Kruhové světlomety byly nahrazeny oválnými LED jednotkami a přední nárazník získal splitter. Mnoho elementů je vyrobeno z karbonu a některé, například blatníky, vznikly na 3D tiskárně.

Audi EP4 má karoserii lakovanou odstínem šedé Suzuka Grey s černými detaily v barvě Brillient Black a fosforově žlutozelené Signal Yellow.

Koncept EP4 se neotiskne v žádném budoucím modelu Audi, avšak ukazuje nám vize příští generace designérů a inženýrů německé automobilky.

audi ep4 projekt

 

 

Zdroj: Audi, Caranddrive.com

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem