Sony a Honda odhalily elektrický sedan Afeela pro rok 2026

Sony Honda Mobility, společný podnik vytvořený mezi dvěma japonskými průmyslovými giganty v loňském roce, odhalil název své nové značky elektrických vozidel a na veletrhu CES v Las Vegas představil prototyp. 

Vydáno 05.01.2023
1
/
4

Značka EV, která se bude jmenovat „Afeela“, byla na pódiu podrobně popsána výkonným ředitelem Sony Honda Mobility Yasuhidem Mizunem, který řekl, že představuje „nový vztah mezi lidmi a mobilitou“.

Přesný název prototypu Afeela ještě není znám, ale společnost Sony Honda Mobility potvrdila, že bude k dispozici na předobjednávku během první poloviny roku 2025, před zahájením prodeje na konci toho roku. Dodávky jsou naplánovány na jaro 2026 v Severní Americe.

Design modelu se vyznačuje elegantní linií střechy, bez klik dveří, digitálními zrcátky a černými 21palcovými koly vpředu a vzadu. Vpředu je umístěna mediální světelná lišta, která může komunikovat s lidmi i jinými vozidly, což Sony popisuje jako „rozhraní pro novou éru“. „Minimální dekorativní linie a tvar připomínají vesmírnou loď. Kulatý motiv zapouzdřuje technologii, která navozuje pocit nového zážitku z mobility a ztělesňuje všeobjímající pocit nové ideální mobility,“ uvedla Sony Honda Mobility.

Uvnitř je dostatek místa pro pět cestujících, kteří sedí pod velkou panoramatickou střechou v atmosféře připomínající kokon, zatímco digitální obrazovky jsou umístěny na zadní straně každého sedadla a přes palubní desku. Volant v závodním stylu obsahuje jak touchpady, tak tlačítka. Firma tvrdí, že vozidlo dokáže zpracovat až 800 bilionů operací za sekundu a že je vybaveno 45 kamerami a senzory, které pohánějí její systémy automatizovaného řízení třetí úrovně, které jsou v současné době ve vývoji.

Podrobnosti o hnacím ústrojí prototypu stále nebyly upřesněny, stejně jako potenciální cena nebo zda se vůbec bude vůz prodávat v Evropě.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem