Rimac bude dodávat baterie pro příští generaci elektrických BMW

Rimac Technology, specializovaný poskytovatel technologických řešení pro elektromobily pro globální výrobce automobilů, oznámil dlouhodobé partnerství s BMW Group.

Vydáno 10.04.2024

Chorvatská společnost potvrdila své dosud největší a nejambicióznější partnerství: Rimac poskytne baterie pro příští generaci elektromobilů mnichovské automobilky BMW. Významná část kampusu Rimac poblíž Záhřebu bude věnována právě vývoji a dodávkám nových bateriových sad pro BMW, přičemž chorvatská společnost uvedla, že v rámci dohody musí vybavit svou továrnu na baterie novými sofistikovanými automatizovanými výrobními linkami.

Moje obchodní cesta začala BMW řady 3 z roku 1984, které jsem ve svých 20 letech ve své garáži předělal na elektrický vůz, takže je to dokonalá symetrie pro dnešní partnerství s BMW Group. Jde o klíčový okamžik v růstu Rimac Technology, od skromných začátků až po významné dlouhodobé partnerství s jednou z největších automobilových značek na světě," uvedl Mate Rimac, zakladatel Rimac Group.

Žádné detaily ohledně nového partnerství nebyly zveřejněny a ani jedna společnost neuvedla žádné údaje o objemech, ve kterých bude Rimac dodávat baterie.Obě strany ovšem slíbily, že poskytnout více podrobností o spolupráci v pozdější fázi.

Zatím nená jasné, jaké důsledky bude mít nová dohoda pro stávající dodávky baterií BMW, které v současné době nakupuje baterie pro elektromobily z pěti celosvětových závodů a zároveň buduje nové závody na výrobu baterií nové generace v Číně, Maďarsku, Mexiku a USA. Další nová továrna se staví v Německu na montáž baterií pro elektromobily vyráběné v Mnichově, Dingolfingu a Regensburgu.BMW již potvrdilo předběžné technické údaje baterií nové generace, které mají být od roku 2025 montovány do řady elektromobilů Neue Klasse a o kterých mluví jako o jedinečných pro BMW. Nové sady s využitím válcových článků namísto současného hranolového uspořádání údajně nabídnou o 30 % větší dojezd než dnešní elektromobily, a zároveň zvýší rychlost nabíjení a sníží svou hmotnost.

 

Zdroj: rimac-newsroom.com/, Autocar.co.uk

 

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem