Proč v létě nejezdit na zimních pneumatikách

Povinnost jezdit na zimních pneumatikách platí do 31. března. Pokud je krásné počasí a nehrozí na vozovce sníh ani námraza, je možné přezout na letní pneu o něco dřív. A protože jaro už je oficiálně tady, začínají se volné termíny v pneuservisech pomalu plnit. Proč je výměna pneumatik tak důležitá?

Vydáno 28.03.2022

Existuje celá řada důvodů, proč odborníci jízdu na zimních pneumatikách v létě nedoporučují. Letní a zimní pneumatiky se totiž liší svým materiálem, který byl na výrobu použitý, strukturou a drážkováním dezénu. A to vše podstatně ovlivňuje to, jak automobil na vozovce reaguje.

Letní pneumatiky jsou vyrobeny z materiálu, který je odolný vůči vyšším teplotám a nedeformuje se ani na rozpáleném asfaltu. Výrobní směs pro zimní pneumatiky je sestavena tak, aby se její optimální vlastnosti projevily v teplotním rozmezí zhruba od -15 do +7°C. Při vyšších teplotách zimní gumy ztrácí přilnavost k vozovce, zvyšuje se valivý odpor a rychle se opotřebovávají. Letní pneumatiky poskytují své ideální jízdní vlastnosti při teplotách okolo 15°C a výše. Přijdou-li zimní pneumatiky do styku s rozehřátým asfaltem, mají při jízdě mimo město v porovnání s letními pneumatikami brzdnou dráhu delší i o několik metrů.

Dalším důvodem pro výměnu je, že díky slabšímu drážkování mají letní pneumatiky lepší styčnou plochu, což pomáhá udržovat lepší stabilitu a ovladatelnost na suchém asfaltu.

Lze tedy řici, že jízda na zimních pneumatikách v letních měsících nedává smysl jak po finanční stránce, tak ani z hlediska bezpečnosti. Dojíždět v létě zimní pneumatiky je zkrátka hazard.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem