Pininfarina Enigma GT: Odvážný koncept s vodíkovým spalováním a elektromotorem

Legendární italská designerská společnost odhaluje virtuální vizi budoucnosti v oblasti high-tech a naznačuje, že by nemuselo zůstat jen u konceptu.

Vydáno 27.02.2024
1
/
4

Pininfarina představila na autosalonu v Ženevě odvážnou designovou studii 2+2 grand tourer Enigma GT s radikálním pohonem, který kombinuje vodíkový spalovací motor a elektromotor. Zatím jde pouze o virtuální koncept, ale italská firma říká, že prezentuje budoucí trendy v designu a technologiích.

Enigma GT prý představuje "cestu, která se bude časem rozvíjeť". Kreativní šéf Felix Kilbertus prohlásil, že: „Jde o model, který zůstává zatím trochu tajemný, ale je prvním krokem k řešení složitého problému".

Mezi klíčové vlastnosti konceptu Enigma GT patří elegantní a aerodynamická karoserie s prodlouženou siluetou a velkými koly. Při navrhování bylo jedním z cílů maximální snížení hmotnosti vozu, takže podvozek je monokok z uhlíkových vláken pokrytý karbonovými panely. Celkově prý Enigma GT váží pouze 1690 kg. Koeficient aerodynamického odporu je 0,24.

Interiér je luxusní a minimalistický, přičemž je použita velká část recyklovaných materiálů. Co určitě nelze přehlédnout je netradičně tvarovaný multifunkční volant a palubní deska inspirovaná letectvím. Jak už bylo zmíněno výše, pohon zajišťuje kombinace vodíkového spalovacího motoru a elektromotoru, avšak údaje, jako je výkon nebo dojezd, zatím nebyly specifikovány. Jedním z technických parametrů, o který se výrobci podělili, je zrychlení z 0 na 100 km/h. To vůz údajně zvládne s přehledem pod 4 sekundy.

Koncept Enigma GT je pro Pininfarinu odvážným a inovativním krokem vpřed. Ukazuje, že italská firma je odhodlána vyvíjet ekologicky udržitelné automobily. Ještě není jasné, zda se Enigma GT skutečně vyrobí, ale vize společnosti je inspirativní a ukazuje, co můžeme v budoucnosti od automobilového průmyslu očekávat.

 

Zdroj: pininfarina.it, autocar.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem