Peugeot Inception: super-GT s výkonem 671 koní

Mimořádný nový koncept Inception předznamenává novou éru budoucích elektromobilů Peugeot, které udělají dramatické technologické skoky a budou mít radikálně odlišné designy od současné nabídky společnosti.

Vydáno 06.01.2023
1
/
3

Inception, odhalený na CES v Las Vegas (což je docela neobvykle pro Peugeot, který opustil americký trh v roce 1991), je prvním konceptem nedávno jmenovaného šéfa designu Matthiase Hossanna. Hossann nedávno řekl, že připravované vozy Peugeot převezmou vedení od nového sedanu SUV Peugeot 408 v „náročné konvenční siluetě“ a Inception rozhodně nemá žádný zjevný vztah k ničemu ze současné stáje automobilky.

Vůz sedí nízko u země, jeho střecha je vysoká pouhých 1340 mm, má ostrou siluetu ve stylu fastbacku a tvarem se nejvíce blíží sedanu Peugeot 508, ale je podstatně větší, měří 5000 mm na délku a 2100 mm na šířku. Nová modulární platforma STLA bude zavedena pro Peugeot a jeho sourozenecké značky Stellantis od poloviny tohoto desetiletí. Inception jezdí na verzi Large této platformy (budou existovat i varianty Small, Medium a Frame, aby vyhovovaly různým segmentům), která bude v praxi sloužit pro největší, nejrychlejší a nejluxusnější osobní vozy v portfoliu Stellantis.

peugeot inception

Inception je vybaven 100kWh baterií, o které se tvrdí, že je schopná dosáhnout dojezdu 800 kilometrů. Navíc, protože je vybaven 800 V nabíjecím hardwarem, se může dobíjet rychlostí téměř 30 kilometrů za minutu nebo více než 140 kilometrů za pět minut. Je pozoruhodné, že Peugeot tvrdí, že to může udělat pomocí indukční technologie, čímž neguje potřebu kabelu, ačkoli jde o funkci, která nebyla dosud potvrzena pro sériová auta. Výkon všech 671 koní, což činí Inception téměř dvakrát výkonnější než nejvýkonnější sériový vůz firmy, zajišťuje motor na obou koncích pro pohon všech čtyř kol a zrychlení z 0 na 100 km/h pod 3,0 s.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem