Nový mercedes SL 2022: cena, specifikace a výkon

Mercedes uvedl na trh nové SL pro rok 2022 a nejnovější verze může být nejrevolučnějším modelem v 68leté historii značky. AMG se výrazně podílelo na vývoji SL a doufalo, že dodá luxusnímu kabrioletu extra dávku dynamiky, která bude doplněna záplavou nových technologií.

Vydáno 17.10.2022

Nový model Mercedes SL je nyní k dispozici na objednání za cenu od 3 053 000 Kč za SL 43 do 5 065 000 Kč za plnotučný SL 63. Všechny modely vlastní přezdívku „Mercedes AMG“, která označuje hlavní zapojení Affalterbachu do projektu SL. Podle šéfa AMG Philippa Schiemera nové SL „spojuje sportovní vozy a jízdní dynamiku AMG s komfortem a luxusní přitažlivostí Mercedesu“.

Nové SL je roadster 2+2 s odklápěcí látkovou střechou, která byla znovu zavedena pro nižší těžiště a pro snížení hmotnosti o 21 kg oproti ekvivalentní skládací pevné střeše. Mercedes říká, že otevření nebo zavření střechy trvá 15 sekund, což je proces aktivovaný prostřednictvím panelu na středové konzole nebo prostřednictvím nabídky na dotykovém informačním systému a je možný až do rychlosti 60 km/h. Přestože se vůz vrací k látkové střeše, šéf designu Gorden Wagener trvá na tom, že jde o moderní nádech. „Nikdy nebudeme dělat retro design."

Mercedes Benz SL

Ceny a nabídky motorů

Model SL 43 používá 2.0litrový přeplňovaný čtyřválec s výkonem 375 koní a točivým momentem 480 Nm. Výkon je přenášen na zadní kola přes stejnou devítistupňovou automatickou převodovkou, která se používá i u všech ostatních modelů SL.

SL 55 je vybaven 4.0litrovým V8 biturbo motorem, který dosahuje až 469 koní a může se pochlubit točivým momentem o síle 700 Nm. Nejvýkonnější z řady SL 63 má stejný motor jako SL 55, ale vyladěný na 577 koní a 800 Nm. Poprvé v historii modelu má SL pohon všech kol s plně variabilním systémem 4MATIC, který dokáže rozdělovat točivý moment mezi přední a zadní nápravu. SL 55 je vybaven ocelovým odpružením AMG Ride Control s adaptivními tlumiči, ale 63 je vybaven systémem AMG Active Ride Control, který vedle nastavitelného systému tlumičů zahrnuje hydraulickou stabilizaci proti převrácení. Přijímá také zadní diferenciál s omezeným prokluzem, opět je to volitelné na 55.

Interiér

Mercedes Benz SL

V interiéru nového SL se snoubí nejnovější technologie infotainmentu značky, kterou najdete v luxusní limuzíně třídy S, se sportovnějším a tradičnějším designem palubní desky, který značka nazývá „hyperanalogový“. Vůz je 2+2 poprvé od generace R129 SL z konce osmdesátých a devadesátých let, i když podle vlastní značky jsou zadní sedadla vhodná pouze pro osoby menší než 1,50 m. Dlouhá středová konzole přechází nahoru do palubní desky a nachází se zde na výšku orientovaný 11,9palcový infotainment systém MBUX. Provoz je velmi podobný nastavení v nejnovější třídě S, ale s vizuálními prvky a grafikou AMG v nabídkách a rozhraních. Úhel, pod kterým sedí, lze upravit podle světelných podmínek. Podporuje jej 12,3palcový digitální přístrojový panel.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem