Nový luxusní sedan Lotus Type 133 pro rok 2023

Dlouho očekávaný Lotus Type 133, elegantní luxusní limuzína konkurující Porsche Taycan, je na cestě k oficiálnímu odhalení v roce 2023, po zahájení testování na veřejných komunikacích v produkční podobě.

Vydáno 17.12.2022

Svou koncepcí se bude podobat 5 grand toureru sourozenecké značky Polestar, který se má začít prodávat přibližně o rok později, v roce 2024. Ale jak řekl generální ředitel Lotusu, Matt Windle, tyto dva vozy se budou hmatatelně lišit, a to navzdory jejich společné skupině Geely. Na otázku, zda by Lotus mohl těžit z britského vývojového programu pro Polestar 5, Windle začátkem tohoto roku řekl: Ano i ne. Důležité je zachovat tuto individualitu a my jsme různé společnosti."

Zatím není jasné, zda budou oba vozy sdílet modulární platformu elektromobilů ze stáje Geely (platforma Eletre je prý zakázkovou architekturou), ani zda bude Type 133 k dispozici se špičkovým čtyřkolem Polestar s výkonem 874 koní. Windle řekl: Bude to étos Lotusu v tom autě. Je o něco rafinovanější, blíže směrem k luxusní představě toho, co se snažíme udělat s naší výkonnostní luxusní značkou."

Polestar 5

Windle vysvětlil i to, jak by Lotus a Polestar mohly v budoucnu spolupracovat, a řekl: „Společnost Geely je flexibilní, když s námi spolupracuje s našimi sesterskými společnostmi, třetími stranami nebo jinými dodavateli, OEM nebo kýmkoliv jiným.Jsme silnější jako skupina, ale v této skupině jsme natolik individuální, že se všichni spolu neproměníme. Je to skvělé vyvažování a myslím, že to děláme velmi dobře." Gavan Kershaw, ředitel Lotusu pro atributy a integritu produktu, uvedl, že dynamický vývoj Eletre byl „skutečným srovnáváním platformy“, spíše než samotného vozu, s ohledem na to, že jej následně zavede na Type 133 a budoucí crossover Typu 134.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem