Nový koncept Suzuki eVX představuje nový elektrický crossover

Suzuki poskytlo první náhled na svůj první elektrický vůz. Nový koncept eVX představuje crossover velikosti modelu S-Cross. Koncept vozu, který byl odhalen na Auto Expo 2023 v Dillí v Indii, je vybaven 60kWh baterií, která mu umožňuje ujet 550 km na jedno nabití.

Vydáno 12.01.2023
1
/
4

Oficiálně bylo potvrzeno jen málo detailů, ale vysoká světlá výška crossoveru a pohon 4x4 naznačují, že se můžeme těšit na terénní schopnosti.

BZ4X, nabízený ve variantách s pohonem dvou a čtyř kol, je příbuzným vozem se Subaru Solterra, které nabízí působivé off-roadové vlastnosti. Tomu napomáhá i systém nízko rychlostního tempomatu Grip Control, který dokáže za řidiče udělat veškerou těžkou práci. Rozpočtově příznivé umístění Suzuki však znamená, že se očekává, že u většiny variant modelu bude pohonná jednotka s jedním motorem a pohonem dvou kol. Jeho cena bude pravděpodobně kolem 820 000 Kč, aby konkurovala Citroënu C3 nové generace a MG ZS EV.

EVX, jehož uvedení je plánováno na rok 2025, bude pravděpodobně využívat dvourychlostní převodovku kanadské firmy Inmotive, se kterou Suzuki včera oznámila dohodu o společném vývoji. Obě společnosti budou pracovat na vývoji převodovky Ingear, která je považována za nejúčinnější dvoustupňovou převodovku na světě, a která dokáže zlepšit zrychlení a dojezd až o 15 %.

Toshihiro Suzuki řekl: „Jsem potěšen, že mohu představit eVX, náš první globální strategický elektromobil. V Suzuki Group je řešení globálního oteplování prioritou. Prosazujeme řadu globálních opatření ke snížení emisí skleníkových plynů."

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem