Nové Subaru Forester 2023: ceny, výkon a specifikace

Subaru přepracovalo SUV Forester. Přidalo bezpečnostní prvky, interiérovou technologii a další mechanické vylepšení, které podle společnosti zlepšily jízdní vlastnosti a ovladatelnost vozu.

Vydáno 14.12.2022
1
/
6

Facelift páté generace Foresteru v roce 2022 navazuje na 25. výročí tohoto modelu. Nový Forester je k dispozici na objednání již nyní s cenami začínajícími na 1 040 000 Kč. V sektoru středně velkých SUV se opět utká s vozy jako Ford Kuga, Volkswagen Tiguan a Mazda CX-5. Navzdory tomu, že se jedná o základní model, je XE dobře vybaveno automatickými stěrači s dešťovým senzorem, automatickými LED světlomety, vyhřívanými a elektricky nastavitelnými předními sedadly s paměťovou funkcí, bezklíčovým odemykáním a dvojzónovou klimatizací. Osmipalcový dotykový displej a 6,3palcový displej řidiče jsou standardní součástí celé řady.

Střední model Sport za 1 100 000 Kč přichází s některými vnějšími vylepšeními, jako jsou tónovaná okna, červené nebo oranžové akcenty na různých částech vnějšího obložení a 18palcová litá kola. Uvnitř dostanete vyhřívaný volant, červené nebo oranžové prošívání sedadel, integrovanou satelitní navigaci a elektricky ovládané víko zavazadlového prostoru.

Na vrcholu řady Forester je XE Premium za 1 160 000 Kč. Za extra náklady získáte střešní okno, 18palcové diamantově broušené slitiny a kožená sedadla (plus vyhřívaná zadní sedadla).

Subaru Forester 2022

Všechny tři úrovně výbavy také získají vylepšenou verzi systému sledování řidiče Forester. Novinka je vybavena funkcí ovládání gesty, která řidiči umožňuje například nastavit klimatizaci pouze mávnutím ruky a systém může stále automaticky upravit polohu sedadla a zrcátka jednoduše tím, že pomocí vnitřní kamery nasnímá obličej řidiče.

Na přední části podvozku Subaru vyměnilo všechny vinuté pružiny Foresteru, což podle něj vyhladilo jízdu vozu a zlepšilo jeho ovladatelnost. Stejně jako dříve je standardem pohon všech čtyř kol a každá varianta má diferenciály s vektorováním točivého momentu. Aktualizovaný Forester je poháněn totožným 2,0litrovým čtyřválcovým motorem typu boxer jako předchozí model a poskytuje stejný výkon 148 koní a točivý moment 194 Nm. Motor je podporován malým elektromotorem o výkonu 16 k, který dokáže pohánět vůz pouze na elektrický pohon přibližně jednu míli rychlostí až 40 kilometrů za hodinu.

Subaru říká, že jeho revidovaná převodovka Lineartronic poskytuje hladší a citlivější zrychlení. Mechanická vylepšení jsou završena hrstkou stylových a funkčních vylepšení. Přední část Foresteru byla přepracována s novou maskou chladiče, novými rámečky pro mlhové světlomety a mírně upravenými světlomety. Mezitím jsou k dispozici některé nové háky pro zavazadlový prostor, které zajistí, že vlastníci vozu budou moci plně využít kufr o objemu 509 litrů.


Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem