Nové Nio EC7 2023: Konkurence pro Audi Q8 E-tron

Čínská společnost Nio, která vyrábí elektromobily, odhalila nový EC7. Jde o luxusní SUV-kupé s interiérem ve stylu salonku, pokročilou technologií kabiny a dojezdem téměř 960 kilometrů. Konkurent Audi Q8 E-tron Sportback, odhalený na výroční prezentaci firmy Nio Day, je v podstatě sofistikovanější verzí nedávno odhaleného SUV Nio ES7 a bude tento vůz následovat do čínských showroomů od května 2023.

Vydáno 29.12.2022
1
/
4

EC7 je prezentován jako vysoce výkonný a luxusní návrh s interiérem „obývacího pokoje“ a některým z nejpokročilejších softwaru a hardwaru na trhu, včetně zařízení lidar namontovaného na střeše a 32 vysoce přesných senzorů pro úroveň 4. autonomního řízení. Jezdí na stejné platformě jako ES7 a jeho rozměry jsou 4968 mm na délku, 1974 mm na šířku a 2960 mm mezi koly. Tyto rozměry se úhledně shodují s ostatními středně velkými elektrickými SUV, včetně Q8 E-tron, BMW iX a připravovaného Polestar 3.

To znamená, že EC7 má také stejný dvoumotorový pohon s pohonem všech kol o výkonu 644 koní, 850 Nm a zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 3,8 sekundy, což je o něco rychleji než ES7 - a to díky jeho aerodynamicky optimalizované konstrukci. Nio tvrdí, že EC7 je aerodynamicky nejúčinnější SUV na světě s koeficientem aerodynamického odporu 0,23.

Automobilka kromě svažující se střechy vyzdvihuje prvky optimalizující proudění vzduchu, jako je aktivní uzávěrka přední masky a aktivní spoiler. Stejně jako všechny ostatní modely této automobilky je EC7 kompatibilní se značkovými stanicemi pro výměnu baterií P power Swap, které nabízejí mnohem rychlejší doplňování než nabíječky. Nová třetí generace Power Swap stanice obsahuje 21 baterií najednou a zvládne více než 400 výměn za den.

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem