Nová vlajková loď Kia EV9 2023

Jihokorejská automobilka rozšiřuje svoji elektrickou řadu o sedmimístné SUV. Kia EV9 bude debutovat v následujících měsících a půjde o největší model elektrické řady „EV".

Vydáno 11.01.2023
1
/
5

První odhalení konceptu modelu EV9 přišlo již na autosalonu v Los Angeles v roce 2021.

Sedmimístné SUV se třemi řadami sedadel a s délkou 4 930 mm, šířkou 2 055 mm a výškou 1 790 mm bude větší než Kia Sorento, a na trhu bude konkurovat modelům jako Hyundai Ioniq 7 nebo Mercedes-Benz EQB. Základem modelu EV9 bude modulární platforma E-GMP. Informace o dojezdu dostupné nejsou, ale EV6 má maximální dojezd 527 kilometrů, takže u EV9 očekávejte o něco méně kvůli jeho větší velikosti i hmotnosti.

Boční pohled ukazuje, že EV9 je poměrně tlumený, pokud jde o hranaté záhyby a krabicovitost, kterou ukazuje koncept. Tyto změny budou bezpochyby důvodem upřednostnění aerodynamiky s cílem maximalizovat dojezd. I přesto by měly robustní podběhy kol a hranatá zpětná zrcátka (nikoli kamery směřující dozadu jako na konceptu) pomoci modelu EV9 vyniknout v moři velkých SUV. Kliky dveří jsou v jedné rovině s karoserií a přispívají tím k aerodynamice modelu.

Celý koncept EV9 je součástí plánu automobilky Kia stát se "poskytovatelem řešení udržitelné mobility". Cílem plánu je do roku 2045 dosáhnout absolutní uhlíkové neutrality v celém výrobním řetězci firmy – ať už bereme v úvahu logistiku, samotnou výrobu vozidel, jejich používání i likvidace.

V rámci strategie Plan S bude do roku 2027 představeno 9 nových elektromobilů. Již v následujícím roce údajně můžeme očekávat menší elektrický crossover EV4.

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem