Nissan prodává továrnu v Rusku za 1 euro

Nissan v březnu pozastavil výrobu ve svém závodě v St. Petersburgu kvůli narušení dodavatelského řetězce. Od té doby společnost a její místní jednotka situaci monitorují. Ale změna vnějšího prostředí k lepšímu je v nedohlednu, což přimělo Nissan k rozhodnutí odejít.

Vydáno 12.10.2022

Ve skutečnosti to znamená, že všechny místní operace v rámci Nissan Manufacturing Russia LLC (NMGR) budou prodány NAMI, Centrálnímu institutu pro výzkum a vývoj automobilů a motorů. Nezahrnuje to pouze výrobní a výzkumná a vývojová zařízení v Petrohradě, ale také prodejní a marketingové centrum v Moskvě. Ty budou mít pod novým vlastníkem jiný název. Prodej se uskuteční v následujících týdnech a dotčení zaměstnanci budou kompenzováni ve výši 12měsíční mzdy. Japonská automobilka tvrdí, že to bude mít jednorázový dopad ve výši přibližně 100 miliard jenů, což při současných směnných kurzech vyjde přibližně na 686 455 000 USD. Je důležité zmínit, že smlouva stanoví, že Nissan má možnost odkoupit vše zpět během příštích šesti let, takže by se mohl vrátit do Ruska a znovu převzít vlastnictví entity a operací až do roku 2029.

Toto rozhodnutí následuje kroky aliančního partnera Renault, který v květnu prodal svůj 67procentní podíl ve společnosti Avtovaz. Stejně jako Nissan, Renault má možnost v budoucnu svůj podíl odkoupit zpět.

Prezident a generální ředitel společnosti Nissan Makoto Uchida signalizoval brzký odchod automobilky a prohlásil: „Jménem společnosti Nissan děkuji našim ruským kolegům za jejich příspěvek k podnikání po mnoho let. I když na trhu nemůžeme nadále působit, našli jsme to nejlepší možné řešení na podporu našich lidí."

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem