Muž, který vlastní 110 Citroënů

Jste fanouškem automobilky Citroën? Pak rozhodně musíte navštívit muzeum s názvem CitroMuseum v Castellane, malém městě v jižní Francii. Najdete zde velkolepou sbírku více než 110 poválečných modelů značky Citroën, kterou dal dohromady francouzský nadšenec Henri Fradet během 40 let svého života.

Vydáno 31.03.2022

Návštěva jeho sbírky je jako cestování časem. Fradet dává přednost nerenovovaným vozům s nízkým nájezdem a procestoval celou Francii, aby našel ty nejlepší kousky.

Muzeum je rozděleno do tří oddělených sekcí. První zahrnuje Traction Avant a varianty DS/ID. Druhá je věnována 2CV a jeho četným derivátům a třetí křídlo obsahuje vozy vyrobené mezi 70. a 90. lety 20. století. Každá sekce obsahuje řadu memorabilií značky Citroën, jako jsou originální dokumenty z oddělení výzkumu a vývoje společnosti, modely aut a značky veteránů.

Traction Avant

Citroën uvedl na trh Traction Avant v roce 1934 a poslední exempláře opustily továrnu v roce 1957.Tento model na fotografii je z roku 1952. Je poháněný 2,9litrovým řadovým šestiválcem o výkonu 77 k a má najeto přibližně 40 000 kilometrů. Od původního majitele ho v roce 1973 koupil sběratel, který si ho vážil a vždy ho parkoval v garáži. Tento model se do CitroMuseum dostal v roce 2016.

ID 19

ID 19 byl levnější alternativou k DS 19. Tento model z roku 1963, který byl dokončen v neobvyklém odstínu modré s názvem Bleu de Provence, má najeto 27 000 kilometrů. Fradet ho koupil od druhého majitele a odvezl ho do Norska, kde bydlel, když ho pořídil.

2CV

Po celá desetiletí bylo 2CV považováno za takové ošklivé káčátko Citroënu, které má jen velmi malou hodnotu. Motoristé ho neměli v oblibě, a tak ho nazývali mučivě pomalým a příliš jednoduchým. 2CV a jeho četné odnože byly sériově vyráběny anásledně masově ničeny, takže vozy v této části CitroMusea mají štěstí, že přežily dost dlouho na to, aby sběratel mohl vyprávět jejich příběh.

sbírka Francie

V nejnovějším křídle muzea se nachází působivá řada různých modelů GS a GSA, ale také novější vozy. Avšak třeba modely ZX a Xsara patří mezi ty, které ve sbírce chybí. Fradet vysvětlil, že se tolik nezajímá o novější modely, které lze poměrně snadno najít s nízkým počtem najetých kilometrů.

Působivá sbírka, nemyslíte?

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem