Max Verstappen se stal mistrem světa F1 2022

Max Verstappen získal svůj druhý titul mistra světa uprostřed zmatku na Velké ceně Japonska. Poté co vyhrál s neuvěřitelným náskokem závod ve velmi mokrých podmínkách, bylo mu během rozhovoru oznámeno, že se právě stal mistrem světa F1 2022.

Vydáno 10.10.2022

Verstappen, který v Suzuce potřeboval překonat Charlese Leclerca o osm bodů a Sergia Pereze o šest, dominoval na mokru a pozdní penalizace pro Leclerca zpečetila titul, když do konce sezóny 2022 zbývaly čtyři závody. Tato korunovace však byla po závodě zahalena pochybnostmi, protože se původně věřilo, že nebude udělen plný počet bodů, protože z plánovaného závodu na 53 kol bylo dokončeno pouze 29 kol kvůli hustému dešti a dlouhé červené vlajce. Naštěstí pro Verstappena existoval jiný výklad pravidel pro GP Japonska. Ta totiž uvádějí, že snížené body se použijí pouze v případě, že je závod přerušen a nemůže být obnoven. Když závod skončil ve stanoveném tříhodinovém okně, byly uděleny plné body a pětisekundová penalizace pro Leclerca po závodě – za získání výhody v závěrečné zatáčce – ho srazila z druhého na třetí místo za Pereze a předal tak Verstappenovi titul.

seznam vitezu F1

První je trochu emotivnější, druhý je krásnější," řekl Verstappen k počtu titulů. „Byl to zvláštní rok a musíte si to připomenout, protože tyhle roky nemíváte příliš často. Je to samozřejmě docela šílený pocit, protože jsem to nečekal, když jsem překročil cílovou čáru. Samozřejmě jste mohli vidět, jak se to pomalu děje, ale na konci dne je neuvěřitelné, že jsme to tady vyhráli. Nevěděl jsem, kolik bodů dostanu."

 

Autor: Pavel Chřibek

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem