Čerpací stanice si v březnu zvýšily marže až o 90 %

Ministerstvo financí včera vydalo na svém webu tiskovou zprávu, ve které vyhodnotilo průměrné prodejní ceny pohonných hmot, které analyzovalo od 15. února do 31. března letošního roku. Potřebná data poskytlo více než 2500 veřejných čerpacích stanic, což je více než 90 % českého trhu.

Vydáno 08.04.2022

Z výsledků monitoringu průměrných prodejních cen nafty a benzínu ve sledovaném období vyplývá, že se průměrná hrubá marže v březnu ve srovnání s únorem zvedla o 1,88 Kč na litr u nafty a o 2,10 Kč na litr u benzínu.

Podle našich dat činila průměrná marže u litru nafty v únoru 3,03 koruny, zatímco v březnu 4,91 koruny. U litru benzínu dosahovala průměrná marže v únoru 2,29 koruny a v březnu 4,39 koruny. Průměrné marže na počátku kontrol sice klesly, ale následně už stagnovaly. Myslím tedy, že zde určitě je prostor pro jejich další snížení. O zavedení připravované regulace marží prodejců paliv rozhodneme nejpozději koncem dubna," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ministerstvo financí chce zavést cenovou regulaci stanovující maximální výši marží, pokud během dubna adekvátně nepoklesnou. V plánu je i rozšířit cenovou kontrolu o reálné nákupní ceny, aby šlo lépe kontrolovat velkoobchodní rafinační marže. Kontrola distributorů je důležitá i z toho důvodu, aby v období od června do září letošního roku bylo možné ohlídat promítnutí snížené spotřební daně o 1,50 Kč do konečné ceny nafty a benzínu pro řidiče.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem