Létající taxi? Uber je chce uvést už za pár let

Létající osobní automobil už není jen záležitostí sci-fi filmů nebo pohádek. Automobilka Hyundai ve spolupráci s Uber Elevate vyvíjí Air Taxi S-A1, které má být revolucí v meziměstské dopravě.

Vydáno 14.01.2020
1
/
4

Létající taxi tak, jak ho představuje Hyundai s Uberem se možná liší od představ většiny lidí. Obyčejný člověk si představí supermoderní stroj poháněný antigravitačním motorem, z jehož trysek vychází modrá plazma. Někdo si vybaví auta z filmu Návrat do budoucnosti nebo vznášedla ze Star Wars. Realita je ale někde jinde. Létající automobily Air Taxi S-A1, které pravděpodobně budou fungovat již za pár let, připomínají spíše vrtulníky nebo drony. To ale neznamená, že nejde o supermoderní stroj.

Létající taxi s názvem S-A1 má být schopné dosáhnout rychlosti až 290 Km/h. Pohybovat by se mělo ve výšce 300 až 600 m nad zemí a na jedno nabití by mělo být schopné uletět až 100 km. Pokud jste se zarazili nad slovem „nabití,“ tak asi správně tušíte, že Air Taxi S-A1 bude elektromobil. Pokud se tedy dá ještě o elektromobilu mluvit. Vzhledem je Air Taxi S-A1 opravdu spíše velkým dronem než autem.

Čas na dobytí má být pouze 5-7 minut, má jej pohánět několik motorů, aby nedošlo k problému, kdyby jeden selhal a na rozdíl od klasických vrtulníků má být i poměrně tiché, což je pro přepravu po městě velmi důležité. Kabina je navržena pro 4 cestující s prostorem pro zavazadla. Nikdo tak nemusí sedět tolik nenáviděném prostředním sedadle.

Air Taxi CES

 Pro společnost Uber Elevate je spolupráce s automobilkou Hyundai obrovský skok dopředu. Je to totiž jejich první partner, který je schopný vyrábět podobný stroj sériově. V dnešní době je na českých silnicích stále spoustu starých aut, některým se může zdát nemožné, že se létajících aut už brzy dočkají, ale přijít mají opravdu brzy. Sice není jisté kdy, ale pohledu na létající taxI přelétající nad Škodou Felicia se pravděpodobně dočkáme.

Těšíte se na leteckou automobilovou dopravu?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Zdroj: hyundai

 

Související články

Auto pro film Avatar. Vision AVTR má být ozvěnou budoucnosti
Jak by vypadalo auto z filmu Avatar, kdyby jej měli postavit Na’vi, domorodí obyvatelé Pandory? Možná to si řekli designéři vozu Vision AVTR. Tento...
Vydáno 08.01.2020
Konec poslíčkům s pizzou, jídlo budou rozvážet roboti
Roboti a umělá inteligence nepřicházejí, oni už jsou tu. Fungovat mohou pro různá odvětví běžného života jako například při rozvozu jídla. Jak...
Vydáno 02.01.2020
Špehují nás naše auta?
V dnešní době umí automobily spoustu věcí. Pomalu, ale jistě se blížíme k době, ve které se budou auta řídit sama. Než k tomu dospějeme, inženýři...
Vydáno 19.12.2019

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem