Konec poslíčkům s pizzou, jídlo budou rozvážet roboti

Roboti a umělá inteligence nepřicházejí, oni už jsou tu. Fungovat mohou pro různá odvětví běžného života jako například při rozvozu jídla. Jak funguje rozvoz jídla autonomním vozítkem?

Vydáno 02.01.2020

Společnost Refraction AI vynalezla autonomního robota pro rozvoz jídla. Robota si každý z nás může představovat jinak, většinou jako člověku podobný stroj s rukama a nohama, nicméně roboti mohou být všech tvarů a velikostí. Robot od Refraction AI vypadá spíše jako takové malé auto na třech kolech.

Doručovací robot REV-1 se od ostatních doručovacích strojů liší tím, že jezdí po silnici a v pruzích pro kola, kdežto většina jiných vozítek jezdí po chodníku. REV-1 je také velice lehký a levný. Jedno takové vozítko stojí 4500 amerických dolarů (asi 100 000 korun) a s růstem firmy by měla jít cena ještě dolů.

V současnosti běžně funguje v americkém městě Michigan a REV-1 je schopný „pracovat“ i ve sněhu. Jednoduše si objednáte jídlo a REV-1 vám ho doveze. Zadáte kód a otevře se vám nákladní prostor s vaším jídlem. Pak robot odjíždí zpět na firmu. K přepravě používá radar, ultrazvukové senzory a 12 kamer. Pozná, když mu něco stojí v cestě, vyzná se na silnici a v pruhu pro cyklisty a najde si i parkovací místo. Rádius dojezdu jsou 4 kilometry a jede rychlostí až 24 km/h.

REV-1 není první doručovací autonomní robot. Na světě funguje nebo je v přípravě i několik dalších samořídících doručovacích vozítek. Například to jsou:

Starship robot

Starship bot

Vozítko od Starship technologies má rádius dojezdu 6 kilometrů, unese 10 kg zboží a jezdí po chodníku.

Kiwi

Kiwi

Jezdí především v okolí kampusů, rádius dojezdu má pouze 1,6 km. Pomocí Kiwi applikace si jej objednáte, zaplatíte a na místě otevřete. Kiwi má ve předu malý display, který znázorňuje robotovy oči. Kiwi na vás tak může mrkat a dělat jiné výrazy.

Robomart

Robomart

Malý obchod na kolech. Objednáte si jej, nejbližší vozidlo dojede a vy si vyberete co chcete.

TeleRetail

teleretail

Má nosnost až 35 kg a dojezd 80 km.

Amazon Scout

amazon scout

Kde by byl logistický gigant Amazon, kdyby neměl svoje vlastní vozítko. Jezdí po chodnících v amerických sousedstvích, rozváží do rodinných domů, nicméně rozváží jakékoli zboží co se do něj vejde, ne pouze jídlo.

Fedex Sameday Bot

FedEx SameDay Bot

Konstruktéři si dali záležet aby hravě zvládal různé překážky jako nerovnosti v terénu, ale zvládne vyjet i po schodech díky pohyblivému podvozku.

Kdy myslíte, že budou roboti rozvážet jídlo i u nás?

Zanechte nám komentář níže nebo na našem Facebooku

Zdroj: cardrv, tweet

Související články

Špehují nás naše auta?
V dnešní době umí automobily spoustu věcí. Pomalu, ale jistě se blížíme k době, ve které se budou auta řídit sama. Než k tomu dospějeme, inženýři...
Vydáno 19.12.2019
Auta, kterými jezdí Avengers
Filmovou sérii Avengers zná pravděpodobně každý. Hrdinové těchto filmů se často musejí přemisťovat z místa na místo a většinou nechodí pěšky. Jaká...
Vydáno 15.12.2019
Tesla Cybertruck. Fail s nerozbitným sklem Elona Muska nezastaví
Nové auto od Elona Muska, s názvem Tesla Cybertruck, překvapuje nejen svým futuristickým vzhledem, ale i cenou, výkonem a svou odolností. I když s...
Vydáno 25.11.2019

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem