Kia nabídne nové hybridní modely, protože poptávka po elektromobilech pokulhává

Kia uvede na trh devět elektrifikovaných modelů do roku 2028 a předpokládá, že hybridy budou v roce 2030 tvořit 20 % prodejů.

Vydáno 08.04.2024

Jihokorejská automobilka minulý týden na výroční konferenci investorů uvedla, že v reakci na globální pokles zájmu o elektromobily rozšíří svoji nabídku hybridních vozů. Konkrétně plánuje do roku 2028 představit 9 nových hybridů u většiny ze svých hlavních modelových řad na celém světě. Kia neuvedla, o které modelové řady půjde, ani zda celkový počet zahrnuje jak full hybridy, tak i plug-in hybridy.

Kia zároveň promluvila o svých plánech, kdy chce vytvořit novou generaci hybridního pohonného systému, který nabídne lepší výkony a zároveň úsporu paliva. Dostupné budou dvě varianty, přičemž jednu najdeme u subkompaktních a středně velkých modelů a tu druhou u velkých vozů. Cílem je diverzifikace nabídky.

Automobilka se podělila také o své odhady budoucího vývoje. Hybridní modely údajně budou tvořit 20 % celosvětových prodejů značky Kia v roce 2030. Podíl prodejů EV se zvýší z 10 % na 38 %, což znamená, že se celkově odhaduje, že elektrifikovaná vozidla budou do roku 2030 tvořit 58 % – tedy zhruba 2,48 milionu kusů – celosvětového prodeje automobilky.

Tato procenta se samozřejmě liší v závislosti na regionu. Příkladem je region Severní Ameriky, kde údajně v roce 2030 bude 35 % prodejů tvořeno hybridy, zatímco v EU to bude pouhých 12 %. V Jižní Koreji, tedy na domácím trhu, se očekává, že hybridy budou na konci dekády nejprodávanější variantou pohonného ústrojí, přičemž budou tvořit 43 % prodejů značky ve srovnání se 41 % u elektromobilů a pouhých 16 % u vozů se spalovacím motorem.

Cíl automobilky prodávat 1,6 milionu elektromobilů ročně do roku 2030 se nezměnil, ovšem faktem je, že růst prodejů EV se zpomaluje kvůli hospodářskému poklesu, škrtům dotací a nedostatku nabíjecí infrastruktury.

 

Zdroj: Kia, caranddriver.com, Autocar.co.uk

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem