Kde prodat auto: autobazar nebo inzertní portál?

Jaké jsou výhody a nevýhody prodeje automobilu do autobazaru? Proč zvolit soukromý prodej přes inzertní portál, jak úspěšného prodeje dosáhnout a na co si dát pozor?

Vydáno 12.01.2023

AUTOBAZAR

První možností je prodat vůz do bazaru. Tento způsob má jistě své výhody, ale nemusí vyhovovat každému.

Před návštěvou autobazaru doporučujeme si nejprve telefonicky nebo e-mailem domluvit schůzku, obchodník s vámi bude počítat a tím celý proces urychlíte. Připravte se ovšem na to, že bazar si bude chtít auto řádně prověřit, což může nějakou chvíli trvat. Tím se dostáváme k tomu, že rozhodně není vhodné na vozidlu zatajovat jakékoli vady.

Výhodou je, že autobazar za vás vyřídí veškeré papírování, což časově vytížený člověk může ocenit. Bazar také přebírá veškeré záruky za vozidlo. Celkový prodej je tedy poměrně rychlý a prakticky hned můžete odejít s penězi domů.

Nevýhodou je, že v autobazaru pravděpodobně neprodáte auto za cenu, za jakou si představujete. Bazar nakupuje váš vůz s vidinou zisku, tudíž ví, že jeho cena je vyšší, než jakou vám nabídne.

 

INZERTNÍ PORTÁL

Druhou a stále oblíbenější variantou je využít internetový inzertní web, přes který nabídnete auto přímo novému zájemci.

Hlavní výhodou je bezesporu to, že si vůz můžete nacenit podle vlastních představ a zcela jistě za něj dostanete více peněz než při výkupu vozu od autobazaru. 

Nevýhodou může být, že pokud neprodáváte vyloženě žádaný model, může prodej nějaký ten měsíc trvat. Na prodejní dobu má vliv hned několik faktorů. Pokud je vozů málo a je o ně zájem, čekací doba je kratší. Důležitou roli hraje i kvalita vašeho inzerátu. Zajímá vás, jak vytvořit kvalitní inzerát na prodej auta

I tady buďte féroví a přiznejte v inzerátu veškeré vady na vozidle. Ze zákona totiž ručíte za skryté vady, který měl vůz v době prodeje. Dalším zádrhelem může být fakt, že vy jako původní majitel vozu ručíte za to, že si nový vlastník auto převede na sebe. Proto je nejlepší se o převod postarat osobně a od nového majitele si nechat podepsat plnou moc nebo rovnou zajít na úřad společně.

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem