Každých pět minut dojde v ČR k autonehodě. Jak reagovat?

Pro začátek se podíváme na menší statistiku. Za rok 2022 u nás došlo k 98 tisícům nehod, což vychází na jednu autonehodu každých pět minut. Na silnicích vyhaslo 454 životů a více než 1700 lidí utrpělo těžké zranění. S lehčím zraněním vyvázlo zhruba 22 500 lidí. V porovnání s předchozími roky jde o druhý nejméně tragický rok na českých silnicích od roku 1961.

Vydáno 06.03.2023

Mezi nejčastější přičiny pak patří nepozornost řidičů při řízení, nepřizpůsobení rychlosti aktuálnímu stavu silnice nebo jízda v protisměru. V posledním roce vzrostl také počet dopravních nehod, ve kterých hrál roli alkohol.

Je důležité si uvědomit, že se na cestě může stát opravdu cokoliv. Mnohdy stačí vteřina a jedním takovým číslem ze statistiky můžete být i vy. Co dělat, když se stanete účastníkem dopravní nehody? Začneme tím, co rozhodně nedělat. Neujíždět! Každoročně zemře průměrně 10 lidí a 40 lidí je těžce zraněno při dopravní nehodě, od které viník ujede. Mějte na paměti, že ujetí od nehody není pouze dopravním přestupkem, ale pokud půjde i o neposkytnutí první pomoci, tak se jedná o trestný čin.

Při dopavní nehodě je důležité zachovat klid a myslet v první řadě na svoji vlastní bezpečnost, aby případně nedošlo i k sekundární dopravní nehodě, která vznikne právě v důsledku jiné dopravní nehody. Statisticky každý rok dojde zhruba k tisíci sekundárních nehod.

Vypněte motor a zapněte výstražná světla. V reflexní vestě umístěte výstražný trojúhelník (50 m na silnici, 100 m na dálnici). Posádka vozů, která je v pořádku a bez zranění, se musí přemístit za svodidla. Následně zavolejte pomoc. Dispečerovi sdělte následující:

  1. - jméno a příjmení
  2. - popište co nejpřesněji místo, kde se nacházíte. Víte například to, že železniční přejezdy a sloupy veřejného osvětlení mají unikátní číslo, díky kterému můžete přesně udat svoji polohu?
  3. - popište, co se stalo včetně počtu zraněných osob
  4. - řiďte se dalšími pokyny dispečera

Sloup číslo

Pokud je to potřeba, dejte si mobil na hlasitý odposlech a dle pokynů dispečera zahajte první pomoc. Vyčkejte na příjezd záchranných složek.

Podrobný návod, který si můžete vytisknout, připravil BESIP ke stažení zde.

 

Zdroj: BESIP

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem