Hlavní zásady při prodeji svého auta

Pokud chcete prodat svoje auto, máte dvě možnosti. První - prodat autobazaru nebo dát do komise, druhá zkusit jej prodat sám na inzerát. V případě využití první možnosti se zbavíte nejenom části starostí spojených s prodejem auta, ale i peněz, které si ponechá zprostředkovatel.

Vydáno 04.02.2020

Pokud se rozhodnete prodat auto sami, měli byste dodržet pár následujících zásad:

1. Nikdy se nepokoušejte podvést kupujícího. Sdělte mu vše, co o autě víte, všechny opravy, které jste provedl a potenciální závady. Nechte si auto prohlédnout autorizovaným servisem a pokud možno vystavit dobrozdání o stavu auta.

2. Auto pečlivě vyčistěte a pořiďte sadu fotografií vozu. Vyfoťte vůz ze všech stran plus fotky motoru, otevřeného kufru, interiéru řidiče, palubní desky. Pokud máte někde škrábance nebo jiné závady na karosérii, skle, světlech, pořiďte detailní záběry.

3. Nachystejte si všechny dokumenty. Malý i velký technický průkaz, klíčky od vozu. Pokud máte i  servisní knížku, originální manuál, faktury za poslední opravy nebo údržbu vozu, protokol o prohlídce od autorizovaného servisu.

4. Vyhledejte si na www.auta.cz nebo jiných inzertních webech auto se stejnými nebo podobnými parametry a podle toho stanovte prodejní cenu. Samozřejmě, čím více bude auto levnější, tím je větší pravděpodobnost, že se rychleji prodá. Pak můžete vložit inzerát na server www.auta.cz .

5. Pokud se najde zájemce, připomeňte si  bod 1. Jestliže se dohodnete na ceně a uzavřete kupní smlouvu, hlavně si pohlídejte, aby Vám kupující zaplatil plnou částku. Vzory jednoduché kupní smlouvy najdete na internetu. 

6. Jako prodávající nesete odpovědnost, že vozidlo bude převedeno na nového majitele a povinnost vypovědět povinné ručení. Nejlepší je dohodnout se s pojišťovacím agentem, že ukončíte pojistku k datu převodu a kupující zároveň uzavře na sebe novou pojistku. K přepisu budete potřebovat přihlášku k registraci vozidla z registru silničních vozidel, platnou zelenou kartu, občanský průkaz, protokol o evidenční kontrole, kupní, leasingovou smlouvu nebo fakturu.  Právnická osoba živnostenský list, koncesní listinu, výpis z obchodního rejstříku. Samotný přepis můžete provést na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Můžete vystavit plnou moc kupujícímu , aby převod provedl sám, ale v tomto případě musíte mít k kupujícímu důvěru a  pohlídat si  zda skutečně převod provedl. 

 

 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem