Francie bojuje proti hlučným autům a motorkám. Zavádí první hlukové radary

Paříž byla v prosinci roku 2021 označena Evropskou agenturou pro životní prostředí za jedno z nejhlučnějších měst Evropy. Nadměrnému hluku ze silniční dopravy chce vedení města zabránit rozmístěním hlukových radarů.

Vydáno 21.02.2022

 

Vedení města si problém moc dobře uvědomuje. „Příliš hluku lidi rozčiluje," napsal před pár dny na Twitter David Belliard, náměstek starosty francouszké metropole, a poukazuje na to, že město chce zlepšovat kvalitu života tamních obyvatel.

První protihlukový radar je umístěn vysoko na sloupu pouliční lampy ve 20. pařížském obvodu a jeho úkolem je měřit hlučnost projíždějících vozidel a identifikovat jejich registrační značky. V případě překročení povolených 95 decibelů hrozí řidičům pokuta. Políčeno je hlavně na majitelé upravených aut a motorek, ale problémy můžou mít i auta s děravým nebo poškozeným výfukem.

Zařízení je tvořeno panoramatickou kamerou a anténou s mikrofony. Ty dokáží nejen změřit hluk, ale i přesně určit směr, odkud přichází. Vedení města bude v následujícíh měsících zjišťovat, jestli zařízení dokáže přesně identifikovat SPZ projíždějících automobilů a motocyklů, které hluk způsobují. Následně se bude čekat na poslední schválení úřadů, ke kterému má dojít do konce roku 2022. Udělování pokut pak bude zahájeno začátkem roku 2023. Mezitím ještě dojde k rozmístění většího počtu hlukovch radarů a to i v dalších francouzských městech.

Úřady již podle současných právních předpisů mohou pokutovat řidiče hlučných vozidel. Podmínkou ale je, že policie musí mít k dispozici potřebné vybavení na měření hluku a řidiče přistihnout přímo při činu. To samozřejmě není možné vždy.

Systém hlukových radarů už nějakou dobu funguje například ve Švýcarsku. Francie je zatím první zemí EU, a pokud se to zde osvědčí, je dost možné, že se dakší evrospké země přidají. Evropská unie chce totiž dle svých plánů bojovat kromě emisí i s nadměrným hlukem.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem