Formule 1 2023

Nová sezóna Formule 1 bude zahájena za necelý měsíc. Začneme 5. března v Bahrajnu a skončíme 26. listopadu v Abú Dhabí.

Vydáno 17.02.2023
1
/
9

Max Verstappen, mistr světa v sezóně 2021 i 2022, bude jistě toužit po obhájení titulu a dosažení pomyslného hattricku. Jestli se mu to povede, to zjistíme během 23 závodů, které nás tento rok čekají. Můžeme se těšit na známé, ale i nové závodní okruhy. Po roční pauze se podíváme do Kataru, v USA  se bude závodit hned třikrát, zatímco třeba Čína na programu nebude vůbec.

F1 2023

Došlo také ke změnám v rámci složení jednotlivých týmů. Španělský jezdec Fernando Alonso bude závodit za Aston Martin a zaujme místo Sebastiana Vettela, který ukončil kariéru na konci minulého roku. Francouz Pierre Gasly bude společně s Estebanem Oconou reprezentovat Alpine a australský závodník Oscar Piastri zamířil do McLarenu, kde má nahradit svého krajana Daniela Ricciarda. Premiéru si v F1 odbude mladíček Logan Sargeant za Williams.

Následující grafika přehledně zobrazuje jezdce jednotlivých stájí v čele s jejich šéfy

jezdci F1

V letošní sezóně dojde k výrazné změně několika technických předpisů. Musí být upravena světlá výška podlahy a minimální hmotnost vozu byla snížena ze 798 kg na 796 kg. Mezinárodní automobilová federace také přesně definovala požadovaný tvar zadních křídel. Na přání samotných závodníků se pojede s většími zpětnými zrcátky. Z původních rozměrů 60x20 mm je 150x50 mm, díky čemuž má jezdec získat lepší přehled na trati.

Na to, jaké vozy letos na startovní čáře uvidíme, se můžete podívat v naší galerii.

Už teď se můžeme těšit na Velkou cenu Bahrajnu, která se pojede 5. března.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem