Ford uvede do roku 2024 sedm nových elektromobilů

Americký výrobce automobilů uvede v Evropě do roku 2024 sedm nových elektrických vozidel. Nové elektrovozy se připojí k Fordu Mustang Mach-E a E-Transit, a rozšíří tak plně elektrickou řadu automobilky.

Vydáno 14.03.2022

Automobilka se totiž drží svého plánu, kdy chce prodávat od roku 2035 pouze elektrovozy. Stuart Rowley, šéf evropské divize Fordu, označil celý tento plán za klíčový závazek.

Očekává se, že první elektromobil, který bude uveden na trh, bude vycházet z Volkswagenu ID.4 a tento „středně velký crossover“ bude v hierarchii automobilky usazen pod Fordem Mustang Mach-E. Vůz by se měl vyrábět v novém a nejmodernějším centru výroby elektrických vozidel Fordu v Kolíně nad Rýnem. Výroba bude zahájena v roce 2023.

Druhou novinkou bude elektrický „sportovní crossover“, který bude pocházet ze stejné továrny a bude uveden na trh v následujícím roce. Půjde o více výkonově orientované kupé, které by potenciálně mohlo vycházet z Volkswagen ID.5.

Elektrickou řadu doplní také Ford Puma EV, která se bude od roku 2024 prodávat jako samostatný model.

ford elektrovozy

Novinkou budou od příštího roku také čtyři elektrická užitková vozidla. Jednotunová dodávka Transit Custom a víceúčelové vozidlo Torneo Custom se začnou v elektrické podobě prodávat příští rok. V roce 2024 budou následovat menší verze MPV Transit Courier a Torneo Courier.

Ford očekává, že s touhle nabídkou bude do roku 2026 prodávat 600 000 elektrických vozidel ročně, přičemž se chystá ještě investovat 2 miliardy dolarů do rozvoje výroby. Ford tvrdí, že právě tyto iniciativy mu umožní dosáhnout do roku 2035 nulových emisí u všech prodaných vozidel a uhlíkové neutrality.

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem