Euro NCAP doufá v konec dotykových obrazovek?

Nezávislá organizace Euro NCAP, která se věnuje nárazovým testům automobilů a vydává bezpečnostní hodnocení modelů, výrobcům automobilů doporučuje, aby důležité funkce nebyly na dotykových obrazovkách.

Vydáno 05.03.2024

Pokud nejste příznivcem rostoucího počtu ovládacích prvků, které se v posledních letech ve velkém přesouvají do menu na dotykové obrazovce automobilu, má pro vás Euro NCAP dobrou zprávu. Testovací orgán bezpečnosti automobilů se bude snažit podporovat fyzická tlačítka pro klíčové funkce v budoucích testech „Bezpečné jízdy“. Euro NCAP navrhuje systém hodnocení, který bude zvýhodňovat auta s fyzickými tlačítky pro ovládání funkcí, jako je třeba klimatizace, rádio a navigace.

Důvod ke kritice dotykových obrazovek je prostý. Dotykový displej je pro řidiče rozptylující a nebezpečný. Výzkumy ukazují, že používání dotykových obrazovek během jízdy může vést ke zvýšení oční fixace na displej, s čímž souvisí prodloužení reakční doby řidiče a vyšší riziko nehody.

Euro NCAP doufá, že jeho nový systém hodnocení povede ke snížení používání dotykových obrazovek v automobilech, a tím přispěje ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Systém nového hodnocení bude implementován od roku 2026.

 

Zdroj: Euro NCAP, Autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem