Dacia Duster nebude elektrická minimálně do roku 2030

Model Duster, který vyrábí rumunská automobilka Dacia, je na trhu od roku 2010. Příchod druhé generace proběhl v roce 2017 a v roce 2024 se dočkáme generace třetí. Jde o nejoblíbenější Dacii nejen v Česku, ale i Evropě. Za třináct let bylo vyrobeno už více než 2,2 milionu vozů.

Vydáno 06.12.2023

Třetí generace Dacia Duster byla odhalena 29. listopadu 2023. Postavena bude na nové platformě CMF-B a změn se dočkáme v exteriéru, interiéru i pod kapotou. Cestující jistě ocení více místa v kabině i větší zavazadlový prostor. Novinkou je například desetipalcová obrazovka infotainmentu, kterou najdeme v centrální části přístrojové desky.

Pohonné jednotky třetí generace prošly určitou elektrifikací. Motorizace s názvem Hybrid 140 je vybavena benzinovým čtyřválcem o objemu 1.6 l, který zajišťuje výkon 94 koní. Motor dále doplňují dva elektromotory. Využívána je lithiová baterie s kapacitou 1,2 kWh. Motorizace TCe 130 je poháněna mild-hybridním tříválcem a v nabídce je také motorizace ECO-G 100, která může využívat benzín nebo LPG.

Vedení automobilky pro britský magazín Autocar potvrdilo, že je velmi nepravděpodobné, že by byl Duster nabízen jako BEV (bateriový elektromobil) do roku 2030. Denis Le Vot, generální ředitel automobilky, uvedl, že zatím neví, kdy Duster přijme čistě elektrický pohon. Dále také vysvětlil, že taková rozhodnutí jsou ještě daleko, především vzhledem k tomu, že třetí generace modelu pravděpodobně zůstane v prodeji zhruba osm let.

 

Zdroj: Autocar.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem